Index Vakbarát Hírportál

Szerdán méri fel az idegennyelv-tudást az Oktatási Hivatal

2021. május 19., szerda 10:58 | aznap frissítve

Hatodik alkalommal méri fel az Oktatási Hivatal (OH) az első idegen nyelvként angolt vagy németet tanuló 6. és 8. évfolyamos diákok idegen nyelvi tudását szerdán – közölte a hivatal az MTI-vel.

A 6. osztályosok A1-es, a 8. osztályosok pedig A2-es szintű feladatlapot kapnak. A feladatsorok két részből állnak (hallott és olvasott szöveg értése), a kitöltésükre kétszer 30 perc áll rendelkezésre – írták.

A közlemény szerint a mérés azt vizsgálja, hogy a tanulók nyelvtudása az első tanult idegen nyelvből megfelel-e a tantervi követelményekben a KER (közös európai referenciakeret) szerint előírt szinteknek.

Az OH beszámolt arról, hogy a 6. évfolyamon angol nyelvből mintegy 67 400, német nyelvből több mint 21 000, a 8. évfolyamon angol nyelvből csaknem 71 000, német nyelvből közel 23 600 tanuló vesz részt a mérésben.

Az eredményeket az érintett általános iskolák az OH által kiadott javítókulcsok alapján értékelik. Az elvégzett vizsgálatok tanulói és intézményi adatait az iskoláknak  idegen nyelvenként és évfolyamonként  június 11-ig kell közzétenniük a honlapjukon, illetve a megszokott kommunikációs csatornájukon, valamint elküldeniük az OH-nak  olvasható a közleményben.

Rovatok