Index Vakbarát Hírportál

Kutatóorvos: legalább 80-90 százalékos átoltottság kell ahhoz, hogy megálljon a járvány

2021. május 21., péntek 18:29 | aznap frissítve

Amíg a koronavírus szaporodik és az emberek nagy számban megbetegszenek, addig új, fertőzőbb mutációk alakulhatnak ki, amelyek kikerülik a meglévő védettséget is – mondta Lacza Zsombor kutatóorvos az ATV-nek.

A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese arról is beszélt, hogy általánosságban nagyobb védettséget nyújt, ha valaki elkapta már a fertőzést, mivel olyankor elkezd a szervezetben szaporodni a vírus, és az összes immunválaszt aktiválja. Ezzel szemben a vakcina csak egy-egy kiemelt molekula ellen termelt ellenanyaggal véd.

Hozzátette azonban, hogy az oltás is jelentős védelmet nyújt, sőt előfordul, hogy erősebbet is, mint a természetes átfertőződés.

A kutatóorvos szerint ugyanakkor kiemelte, hogy 60 százalékos átoltottsági arány nem elegendő, és legalább 80-90 százalék kell ahhoz, hogy megálljon a járvány, hiába jelentette be Orbán Viktor, hogy sikerült letörni a a harmadik hullámot.

Ha ugyanis nem áll meg teljesen a koronavírus, akkor közöttünk kering, és azok is megbetegszenek, akik már be vannak oltva. Ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek fel kell venni az oltás minkét dózisát, mégpedig azt, amelyik rendelkezésre áll, mert a gyorsaság fontosabb, mint az, hogy melyik vakcinát kapják az emberek.

Lacza Zsombor a vírus elleni vérplazmakezelések eredményeiről azt mondta, hogy aki betegként részt vett a terápiában, annak javult az állapota, akik pedig a kórházba kerülés utáni három napon belül megkapták, azoknak több esélyük maradt a túlélésre.

Rovatok