Index Vakbarát Hírportál

Megvan az ötmilliós álomhatár, vége a kijárási korlátozásnak

2021. május 22., szombat 18:10 | aznap frissítve

Marad a maszk tömegközlekedéskor, valamint vásárláskor, de szabadtéren nem lesz rá szükség. Vége a kijárási korlátozásnak. Lehet bulizni és tüntetni is. Íme a legfontosabb változások az elért ötmillió beoltott után.

Megvan az ötmillió beoltott. Ezzel a lazítások újabb mérföldkövéhez érkeztünk. Vége a kijárási korlátozásnak, a közterületi maszkhasználatnak és a távolságtartásnak. Pénteken a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy pontosan milyen szabályok lépnek érvénybe, amelyek május 23-tól, vasárnaptól hatályosak. Nézzük, mik a legfontosabb döntések:

Orbán Viktor már pénteken Facebook-posztban ünnepelt. A kormányfő akkor úgy értékelt, hogy letörtük a harmadik hullámot, ami egyben szerinte győzelem is. A miniszterelnök örül nagyon, mert a felnőtt emberek több mint 50 százaléka Magyarországon be van oltva. 

A magyar kormány egyébként egyedüliként a világon, az átoltottsági számokhoz igazítva, fokozatosan enyhített az korlátozásokon. 2,5 millió beoltottnál rövidítettek a kijárási korlátozáson, és kinyithattak a szolgáltatások. 3,5 millió beoltottnál a vendéglátósok megnyithatták a teraszokat, négymilliónál pedig a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kaptak kedvezményeket. Részletesebben itt írtunk arról, melyek voltak az átoltottsághoz igazítva a legfontosabb enyhítések.

(Borítókép:  Turisták a Millenniumi emlékműnél a Hősök terén 2020. március 2-án. Fotó:  Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok