Index Vakbarát Hírportál

Lassan kezd túl sok lenni már ebből az esőből

2021. május 22., szombat 18:31 | aznap frissítve

A pünkösdhöz az a néphit kapcsolódik, hogy ha ekkor jó idő van, akkor szép bor lesz szüretkor. A pünkösdi eső viszont rosszat jelent, különösen azoknak a fiataloknak, akik egy másik ünnepi szokásnak, a ladikozásnak akarnak hódolni. A hagyomány szerint ugyanis ilyenkor a legény díszes evezőt ajándékoz a kiválasztott leánynak, akivel aztán egy zöld ágakkal feldíszített csónakon mennek... csónakázni. A légyotthoz viszont nem árt a jó idő, úgyhogy talán ők voltak, akik kitalálták, hogy pünkösdkor átok az eső.

Márpedig mostanság bőven jutott ebből az átokból, olyannyira, hogy a Körösökön már 71 kilométeren van elsőfokú és 36 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség, a Kettős-Körös Békésnél várhatóan ma éjszaka 590 centiméterrel tetőzik. Úgyhogy bármennyire is aranyat ér a májusi eső, lassan kezd belőle túl sok lenni. 

Miközben szombaton napközben az országban mindenütt általában erősen felhős vagy borult az ég, éjjel és vasárnap délelőtt a déli, délkeleti megyékben lehet szakadozottabb a felhőtakaró. Vasárnap kezdetben többfelé, délután már egyre kevesebb helyen számíthatunk esőre, záporra. A nyugati-északnyugati szelet viszont élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Ismét nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt, 15 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk a délutáni órákban, délkeleten lesz a legmelegebb. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul, úgyhogy az esti programokra elkél valami melegebb ruhadarab.

Pünkösdhétfőn ismét déliesre fordul az áramlás, eleinte sok lesz a napsütés, majd napközben délnyugat felől felhők, főként a Dunántúlra záporok érkezhetnek. Délután 18–26 fok közötti csúcshőmérséklet várható, nyugaton mérhetjük majd az alacsonyabb értékeket.

(Borítókép: Időkép.hu)

Rovatok