Index Vakbarát Hírportál

Pokoli volt üvegfalon át látni a szeretteimet

2021. május 24., hétfő 18:43

Óvatosak a kórházak, több helyen a lazítás ellenére sem lehet még látogatni. A járvány idején a kórházban kezelt betegek csak üvegfalon keresztül találkozhattak szeretteikkel, míg mások ablakokból, erkélyekről integettek hozzátartozóiknak. Bár a pünkösdi hétvégére való tekintettel már pénteken feloldották a kórházlátogatási tilalmat, úgy tűnik, hogy sokaknak továbbra is csak az érintésmentes találkozási forma marad. Az Indexnek egy rákbeteg családapa beszélt arról, hogyan élte meg ezt az időszakot.

Mint arról korábban beszámoltunk, múlt hét pénteken sokakat meglepett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetőjének bejelentése, miszerint a kórházlátogatási tilalom részleges feloldása azonnali hatállyal életbe lép az ünnepi hétvégére való tekintettel. Egy nappal korábban, csütörtökön Müller Cecília még azt közölte, hogy a kórházak csak hétfőtől látogathatók, mindenesetre ma utánajártunk, mi a helyzet az intézményekben, és azt tapasztaltuk, hogy a lazítás több helyen még nem valósult meg.

Hónapokon át az üvegfal mögött

Továbbra sem látogathatók a Dél-pesti Centrumkórház betegei, nekik változatlanul csak csomagot lehet beküldeni. Mindez a bent lévők életét jelentősen megnehezíti, erről egy férfi mesélt lapunknak, akit korábban hónapokon át kezeltek a hematológiai osztályon.

„Január óta csak üvegfalon keresztül láthattam a gyerekemet és a feleségemet, mondanom sem kell, hogy pokoli nehéz volt, nemegyszer a könnyeim is kicsordultak” – mondta Fábián Roland, aki már másodjára néz szembe a rákkal. A 44 éves férfit épp a napokban engedték ki, mivel hamarosan transzplantálják, ezt követően pedig az otthonában gyógyulhat steril körülmények között.

„A járvány nagyon megnehezítette a bent töltött heteket, közel fél éve csak telefonon hallottam a szeretteim hangját, és semmilyen szinten nem érintkezhettünk, ami lelkileg és fizikailag is megviselt. Jól jött volna a segítség például akkor, amikor a kemoterápia alatt egy nap többször is elájultam” – idézte fel Roland, aki öthetente kapott egy rövid kimenőt, kórtermébe pedig csak egy ötnapos elkülönítés, valamint két negatív teszt ellenében térhetett vissza.

„Sorstársaim érdekében bízom benne, hogy hamarosan itt is feloldják a látogatási tilalmat, a saját bőrömön ugyanis megtapasztaltam, hogy mennyit jelent, ha ott lehet egy hozzátartozó a közelben” – tette hozzá a férfi, aki a betegségével kapcsolatban egy Facebook-oldalt is létrehozott, melynek már több mint 30 ezer követője van.

Más intézményekben is változatlan a helyzet

Maradt a teljes körű látogatási tilalom a budapesti Szent Ferenc Kórházban is, erre az intézmény hívta fel a figyelmet weboldalán. Mint írták, ezalól csak a súlyos végstádiumú beteg melletti tartózkodás, valamint az egyedi méltányosság esetei képeznek kivételt. Kiemelték, hogy a látogatási tilalom egyben azt is jelenti, hogy a betegek a kertben vagy a kapun kívül sem találkozhatnak hozzátartozóikkal. Csomagot felcímkézve, a beteg nevével és kórteremszámával ellátva lehet beküldeni a portások segítségével.

Nekem szerencsém volt, mert erkélyes szobát kaptam, így ha vidékről felutaztak a rokonok, akkor integetni is tudtunk. Persze rossz volt, hogy még akkor sem ölelhettem meg őket, amikor már negatív volt a tesztem, de a semminél ez is többet jelentett

– mesélte olvasónk, akit koronavírus-fertőzése után még több hétig poszt-Covid-tünetekkel kezeltek a Szent Ferenc Kórházban.

Egyelőre a Semmelweis Egyetemhez tartozó Szent Rókus Kórházban sem kockáztatnak, weboldalukon azt írták, hogy a betegek védelme érdekében látogatási tilalom van érvényben.

Ezzel szemben a Szent Margit Kórházban már elindult a látogatás, igaz, csak nagyon szigorú szabályok mellett. Sok más kórházhoz hasonlóan ide is próbáltunk bejutni, de nem jártunk sikerrel.

„Intézményünkben kiemelten fontos a járványügyi védekezés, így annak szempontjait figyelembe véve jelenleg ezt a lehetőséget még nem tudjuk biztosítani a sajtó számára” – írták megkeresésünkre. Emellett kihangsúlyozták, hogy a látogatási tilalom részleges feloldása csak azt a célt szolgálja, hogy a hozzátartozók személyesen is tarthassák a kapcsolatot az intézményekben fekvő családtagjaikkal.

Szabadtéren nincs létszámkorlát

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter a koronavírus-járvány miatt tavaly december 10-én rendelte el a kórházlátogatási tilalmat. Ezt oldották most fel, de csak a következő feltételekkel:

(Borítókép:  A transzplantáción átesett betegek intenzív terápiás osztálya a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán 2017. január 3-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok