Index Vakbarát Hírportál

Megjött a hidegfront, viharra, villámlásra, jégesőre is figyelmeztetnek

2021. május 25., kedd 06:31

Kedden egy hidegfront miatt főként kora reggel északnyugaton, északon többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Napközben keleten több, nyugaton kevesebb napsütés ígérkezik, emellett elszórtan záporok, egy-egy zivatar előfordul. Az északnyugatira forduló szelet egyre többfelé kísérhetik élénk, erős, helyenként viharos lökések. A legmagasabb hőmérséklet 15 és 28 fok között alakul, északnyugaton, nyugaton lesz hűvösebb, keleten melegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország keleti, déli és délnyugati részeire elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt. Villámlásra, emellett esetenként szélerősödésre, jégesőre is lehet számítani.

Szerdára kitisztul az ég, napos, száraz, nyugodt időre van kilátás. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz, legfeljebb északnyugaton támadhat fel átmenetileg. Délutánra 19–24 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön sok lesz a napsütés, csak a délutáni, esti órákban érkezhetnek északnyugat felől záporok, esetleg egy-egy zivatar. Átmenetileg több helyen feltámadhat a légmozgás. A maximumok 20–26 fok között alakulnak, továbbra is keleten lesz a legmelegebb.

Péntekre virradóan hidegfront érkezik, felerősödő északnyugati széllel. Éjszaka, hajnalban többfelé, majd napközben többségében a Dunától keletre számíthatunk záporokra, zivatarokra. Délután 16–21 fok valószínű.

Fájhat a fejünk

Kedden hidegfront érkezik, általános lehet a fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás. Alvászavarok, napközben koncentrációs problémák jelentkezhetnek. A szeles időben nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek lehetünk. Továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre – tanácsolja az Időkép az orvosmeteorológiai előrejelzésében. 

Vigyázzanak az autósok

A keddi hidegfront miatt nem csak a fejünk fájhat: a záporok, zivatarok miatt többfelé számíthatunk vizes, csúszós utakra. Az északnyugatira forduló szelet erős, zivatarok környezetében viharos lökések kísérhetik, jelentősen csökkentve a menetstabilitást. Északnyugaton, nyugaton tartósan felhős maradhat az ég, másutt hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, vezetés közben érdemes napszemüveget viselni. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot.

Rovatok