Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz egyenlő mérce a Diákváros leendő kollégiumaiban?

2021. május 26., szerda 09:02

Épül könyvtár, lesznek edzőtermek, csak éppen a magyar diákoknak fizetniük kell majd a használatért, a kínai egyetem hallgatóinak meg nem – írja a Népszava az erről szóló minisztériumi prezentáció alapján. 

A kollégiumi férőhelyek közül 8500 egy forgalmas bevezető főutakhoz közeli területen épülne meg a zsugorított Diákvárosban, a Fudan Egyetem campus számára pedig 3000 férőhely létesülne. Viszont ezek a magyar egyetemek diákjai számára nem lesznek nyitottak, de

akik a Fudanra járnak, akár 56 ezer forint kollégiumi díjat fizethetnek majd.

Összehasonlításul: a fővárosi egyetemi koléggiumok havi díjai jellemzően 15 ezer forint alatt vannak.

Bár a régi nagyvásártelepen kialakítandó közösségi tér mérete és funkciója nem változik, ezt időközben a Fudan Egyetemhez csatolták, így egyelőre még kérdés, hogy a magyar diákok milyen feltételek mellett használhatják, ugyanis a pénzügyi részből kiderül, hogy

a sportlétesítményeket és a könyvtárat külsősök csak térítési díj ellenében használhatják, miközben a Fudan Egyetem diákjainak az egyetemi képzéshez kapcsolódóan ingyenes.

A prezentáció szerint – amelyet Palkovics László mutatott be múlt héten Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának – a Fudan Egyetem, valamint a sport- és konferencia központ felépítése bruttó 686 milliárdba kerülhet, plusz a megvásárolandó telkek ára. A teljes üzemeltetési költség több mint évi 50 milliárd forint felett alakulhat az előzetes tervek szerint. 

Rovatok