Index Vakbarát Hírportál

Nincs lehetetlen, ha van elég akaraterő: látássérültek váltóban teljesítik a maratont

2021. május 26., szerda 13:10

A látássérültek életében is fontos szerepet játszik a sport és a csapatépítés – többek közt erre hívja fel a figyelmet a Vakok Állami Intézetének Guinness-rekord-kísérlete, melyet a Kihívás Napja alkalmából rendeztek meg. Az esemény kapcsán Fülöp Attila államtitkár az Indexnek elmondta: a járvány és a hónapokon át tartó bezártság után különösen nagy szükségünk van a komfortzónán kívüli teljesítményekre.

Különleges rekordkísérlettel startolt a Kihívás Napja a Vakok Állami Intézetében. Ez az első alkalom, hogy látássérültek váltóban próbálják meg a maratoni távot teljesíteni. Elsőként futott a reggel induló eseményen Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Kanyik Csaba Zsolt, a Vakok Állami Intézetének igazgatója.

A rendezvényen Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket, a megnyitóbeszéd után pedig az Indexnek mesélt arról, hogy a fogyatékkal élőknek is segíteni kell abban, hogy a komfortzónájukból kimozduljanak, és olyan egyéni és csoportos sikereket tegyenek le az asztalra, amely másoknak is erőt, motivációt adhat.

Ez különösen fontos a pandémia után, az elmúlt egy év ugyanis mindannyiunkat megviselt lelkileg. Hatalmas öröm, hogy a járványhelyzet javulása és az oltás lehetővé tette, hogy újra építhetünk közösségeket

– mondta Fülöp Attila. Hozzátette, hogy a Kihívás Napja mindig jó alkalom arra, hogy megmutassuk azokat az értékeket, melyekre büszkék lehetünk, és ha a látássérültek nem is olyan gyorsan, nem is olyan dinamizmussal teljesítik a távot, mint az élsportolók, a lényeg, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

Kanyik Csaba Zsolt, a Vakok Állami Intézetének igazgatója lapunknak elárulta, hogy a rekordkísérlet 8:30-kor indult, és várhatóan este 18:30 körül ér majd véget.

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt hónapokon át kijárási és látogatási tilalom volt érvényben a szociális intézményekben, ekkor fogalmazódott meg a szervezők fejében, hogy szükség lenne egy nem mindennapi eseményre.

„Edzéseket tartottunk az udvarunkon, a rekordkísérletet is itt teljesítjük. Egy kör 270 méter, ami azt jelenti, hogy estig összesen 192 kört kell megtennünk. A látássérülteket az intézet munkatársai kísérik, így nem kérdés, hogy ez egy komoly csapatmunka lesz” – mondta Kanyik Csaba Zsolt.

Összesen nyolcvanan veszik ki a részüket a futásból, közülük sokan már a felkészülésnél is jelen voltak. 

Ha a kihívás sikerül, akkor a csúcsteljesítmény a Guinness-rekordok könyvébe is bekerül.

„Nagyon büszkék leszünk, ha mindezt elérjük, de az egészségfejlesztés legalább ugyanilyen értékes. A rendezvénnyel felhívjuk a figyelmet a sport és a csapatépítés fontosságára, ami a látássérültek életében is kulcsfontosságú. Bár a helyzet napról napra javul, még mindig viszonylag kevés hely van Magyarországon, ahol biztonságos körülmények között tudnak sportolni, ma azonban bebizonyítjuk, hogy nincs lehetetlen, ha van elég akaraterő” – jelentette ki a Vakok Állami Intézetének igazgatója.

20 éves a Kihívás Napja

Az emberek többsége szereti a kihívásokat, az erőfeszítést igénylő, komfortzónán kívüli tevékenységeket, és ha ez még játékos formában is valósul meg, garantált a siker. Ez a recept vezetett ahhoz, hogy az 1982-ben Kanadából induló Kihívás Napja hamar meghonosodjon Európában és szerte a világon. Magyarországon 1991 óta tart a vetélkedés a legsportosabb címek elnyeréséért. Az első Kihívás Napja óta a vetélkedés számos újítással, újdonsággal, a településeken kívül egyéb csoportok, közösségek bevonásával, izgalmas kiegészítő programokkal bővült. Az alapkoncepció azonban változatlan: sok mozgás, örömteli sportolás, ötletes és színes erőpróbák, közös küzdés, sportjátékkal megvalósuló közösségépítés. A Kihívás Napja a legkülönbözőbb személyeket, csoportokat, generációkat, célokat és emlékeket köti össze, hazánkban immár húsz éve.

(Borítókép: Résztvevők futnak a VakFutás elnevezésű, a látássérültek sportolásának népszerűsítésére szervezett futónapon Budapesten, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban 2015. október 22-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok