Több mint száz kutya volt képtelen felállni egyik napról a másikra Hajdú-Bihar megyében: mindegyikük hátsó végtagi gyengeséget mutatott. Az állatvédőrséghez folyamatosan érkeznek a bejelentések, de egyelőre a sokat látott szakemberek és állatorvosok előtt is rejtély, mi okozhatja a jelenséget – írja a Blikk.
Már Debrecenben és Budapesten is jelezték a jelenséget, de az okát még nem tudni. A kutyák először csak nem képesek felállni, majd nehezebben ülnek le, végül lebénulnak.
Ármin kutyája, Smoke például nyers húst kapott:
Egyik napról a másikra már nem állt lábra, elkezdtek sorvadni az izmai, és rengeteget fogyott. Hat orvos sem tudta megmondani, mi baja. Külföldön derült ki, hogy toxoplasma nevű baktérium volt a csirkehúsban, attól kezdett lebénulni. Szerencsére hamar észrevettem a panaszokat, így a gyors segítségnek hála mára teljesen felépült. Azóta táppal etetem.
Sipos Attila állatorvos szerint a nyers hússal etetésnél fokozottan figyelni kell rá, hogy a hús megbízható forrásból származzon és minőségi legyen:
Ha hússal etetünk, azt frissen, jól átmosva, megfelelően porciózva kell a kutyának adni, a maradékot pedig le kell fagyasztani. A következő alkalommala felolvasztást követően meglangyosítva kell az állatnak odaadni. Nyersen egyedül disznóhússal nem tanácsos etetni a kutyákat, ám kapjanak bármi mást, a higiénia nagyon fontos.