Index Vakbarát Hírportál

Vakcinaszélhámos élt vissza a tajszámával, nem kaphatja meg a Pfizert egy 16 éves lány

2021. május 27., csütörtök 20:37

Nem kaphat oltást egy 16 éves lány, mert valaki már regisztrált, majd oltakozott a tajszámával. A család akkor szembesült a problémával, amikor a lány regisztrált a Pfizer-vakcinára, ám jogosultság hiányára hivatkozva visszautasította a rendszer – írja az Átlátszó.

Elértek telefonon egy ügyintézőt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szombathelyi kirendeltségén, aki közölte: a lány tajszámával január 11-én az első oltást, februárban a második oltást vették fel külföldi útlevéllel a Semmelweis Egyetemen.

A Semmelweis Egyetemen közölték: három rendszerben tartják nyilván az oltásokat, de ennek ott nyoma sincs. A család ezután Szombathelyen a jogi és adatvédelmi főosztály vezetővel, a Védelmi Bizottsággal és a Tisztifőorvosi Hivatallal egyaránt kapcsolatba került. Majd a következő lépés már az volt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Országos Tisztifőorvosi Titkárság – Müller Cecília megbízásból – felszólította a Semmelweis Egyetem Jogi és Igazgatási Főigazgatóságát a probléma rendezésére.

Ezúton tisztelettel kérjük az adatvédelmi probléma megoldását, a téves rögzítés tényét törölni szíveskedjenek, hogy mielőbb megtörténhessen az oltásra történő időpontfoglalás

– idézi az utasítást az Átlátszó. Az érintett család elmondta: mindenki nagyon pozitívan állt az esethez, mindenki segítőkész volt, de megoldás sajnos még mindig nincs. Mint írják, legutóbb Merkely Béla titkárságát keresték meg, hogy újra (ott is) kérvényezzék az oltást.

Rovatok