Index Vakbarát Hírportál

Parkolás: hamarosan lejár a tavalyi engedélyek érvényessége

2021. május 28., péntek 18:31

Május 25. óta ismét fizetni kell a parkolásért. Bár az önkormányzatok többsége adott valamiféle türelmi időt, hamarosan már erre sem alapozhatnak az autósok. Május 31-én ráadásul a tavalyi parkolási engedélyek érvényessége is lejár.

Mint arról korábban beszámoltunk, a járványügyi korlátozó intézkedések enyhítésének egyik fontos elemeként május 25-én, keddtől megszűnt az ingyenes parkolás a várakozási övezetekben.

A bejelentést követően hatalmas teher szakadt a parkolási üzemeltetők nyakába – erről a Ferencvárosi Parkolási Igazgatóság tájékoztatta az Indexet.

„Hiába indítottunk többször is kampányt a lakossági parkolási engedélyre jogosult ferencvárosiaknak, csak a háromnegyedük váltotta ki azt előzetesen, így a bejelentést követően körülbelül 1500-2000 új engedélyt kell kiadnia a parkolási üzemeltetőnek” – írták.

Éppen a káoszra való tekintettel az önkormányzatok többsége ezen a héten még türelmi időt biztosított, az első nap csak nagyon kevés helyen büntettek. Ferencvárosban is csak május 26-tól került sor a pótdíjazásra, ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy az előző évi engedélyeket május 31-ig hosszabbították meg, így azok érvényessége hamarosan lejár, csakúgy, mint Óbudán, ahol szintén ugyanígy járnak el.

Fontos tudni, hogy a Ferencvárosban munkavállalói kedvezmény nincs, a következőket azonban igénybe vehetik a jogosultak:

Zuglóban türelmi idő sem volt

A zuglói parkolási társaság a bejelentés után honlapján figyelmeztette az autósokat, hogy a XIV. kerületben május 25-én reggel 8 órától parkolási díjat kell fizetni. Ezt az információt a hét elején egy kárvallott olvasónk is megerősítette, akit a leveléhez csatolt büntetőcédula tanúsága szerint rögtön a hét első munkanapján a XIV. kerületi Francia úton 10.49-kor 3445 forintra bírságoltak, mert nem volt parkolójegye.

A XII. kerületben elnézőbbek

A XII. kerületben május 30-ig nem bírságolnak, ezt Arató Zsolt sajtófőnöktől tudtuk meg. Ehelyett a figyelmetlenül parkolók autóinak szélvédőjére kihelyezett felhívással figyelmeztetnek a díjfizetési időszak elindulásáról. Ezenkívül számos felületen – az önkormányzat honlapján, a közösségi médiában, hírlevélben és a parkolóautomatákon elhelyezett matricákkal – igyekeznek tájékoztatni az ügyfeleket a díjfizetési időszak újraindulásáról.

Itt is biztosítanak várakozási kedvezményeket, amelyek a helyi parkolási rendelet alapján a következők:

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok