Index Vakbarát Hírportál

Áder János: Mádl Ferenc bölcs ember volt, a legnagyobbak közül való

2021. május 29., szombat 15:26

A Fiumei úti sírkertben, Mádl Ferenc sírjánál a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett rendezvényen emlékeztek a volt köztársasági elnökre – számolt be az MTI.

Mádl Ferenc magáénak tudhatta az ország nagyrabecsülését – jelentette ki Áder János köztársasági elnök a Mádl Ferenc néhai államfő halálának 10. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségen szombaton Budapesten.

Áder János kiemelte: Mádl Ferenc sosem vágyott a látványos sikerekkel elérhető halhatatlanságra, nem az örökkévalóságnak, hanem az örökkévalónak dolgozott.

Ezért az ő értékrendjében tökéletes rend volt. Pontosan tudta, csak sziklára érdemes építeni. Ezzel az erkölcsi szilárdsággal, ezzel a hivalkodástól mentes helytállással vívta ki az emberek szeretetét, tiszteletét

– mondta az államfő.

Azt is hangsúlyozta: Mádl Ferenc úgy tudta szolgálni a közjót, „mint a reformkor vagy a kiegyezést követő időszak legnagyobbjai”.

Ezért vállalta, amire mások alkalmasnak gondolták, „köztársasági elnökként ő lett a nemzet lelkiismerete” – fogalmazott Áder János.

Az államfő szerint Mádl Ferenc alkalmas és alkalmatlan időben is ugyanaz maradt, aki mindig is volt:

(...) művelt polgár, megbecsült tanár, szilárd jellem. Akkor is, amikor a jog nem az embert és a közösséget védelmezte, hanem egy velejéig romlott, igazságtalan rendszert, és később is, amikor meg kellett küzdeni a nagy átalakulás keserveivel, és újrateremteni a jogbiztonságot, és akkor is, amikor vállalni kellett a nyilvánvaló vereséget, mert ez akkor fontosabb volt, mint a kívülállás kényelmét választani

– fejette ki Áder János, aki azt is mondta:

Mádl Ferenc bölcs ember volt, jó és nemes lélek, a legnagyobbak közül való.

Az emlékező ünnepség után a Nemzeti Emlékezet Múzeumában szűk körű rendezvényen megnyitották „A megjelenés és a gondolkodás eleganciája” című Mádl Ferenc-emlékkiállítást. A tárlatot – az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával – augusztus 20-ig lehet megtekinteni. Az Index Mádl Ferencről készült portréja ITT olvasható.

Rovatok