Index Vakbarát Hírportál

Vádemelést javasolnak az állami koronavírus-portált megtámadó hackerrel szemben

2021. május 29., szombat 07:00

Lezárta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen – tájékoztat róla a rendőrség a portálján.

A nyomozást akkor indították el, amikor a nemzeti konzultáció honlapját üzemeltető NISZ Zrt. 

rendszergazdái észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy.

Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet.

A felvételnek is köszönhetően 

a kibernyomozók azonosították a videót feltöltő és egyben a programot készítő személyt, akinek lakcímén 2020. december 16-án kutatást tartottak, majd a lefoglalt adatok elemzését követően az elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki.

Az eljárás során feltárt bizonyítékokra tekintettel a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya a nyomozást befejezte, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal elküldte az illetékes ügyészségnek.

Rovatok