Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor vihart kavart, és még a fizetése is nőtt a járvány alatt

2021. május 29., szombat 14:04

Keltett némi felháborodást Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújának egy gondolata, amikor a miniszterelnök egy önironikus mosoly kíséretében kijelentette, hogy bérből és fizetésből élőként őt is megviselték a járvány gazdasági hatásai. A kormányfő egészen pontosan úgy fogalmazott:

Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.

Hogy mi viselte meg ennyire  kormányfőt, az nem egészen világos, a Népszava összegzéséből legalábbis az derül ki, hogy semmi nem utal a miniszterelnök vagyoni helyzetének romlására, éppen ellenkezőleg. Kormányfőként Orbán Viktor havi bruttó 1 millió 507 ezer forintot keres, és bár ez az összeg az elmúlt években nem nőtt, parlamenti képviselői illetménye jócskán gyarapodott, és ezt a lendületet a járvány sem törte meg különösebben.

2019-ben havi bruttó 990 ezer forint volt a képviselői illetménye, ez 2020-ban, a járvány kitörésekor 1 millió 103 ezerre, idén tavasszal pedig 1 millió 211 ezer forintra növekedett. Így összességében bruttó 2 millió 718 ezer forintot keres havonta,

ami több, mint a pandémia kezdetekor volt. 

Orbán Viktor vagyonnyilatkozatait áttekintve egyébként egy meglehetősen puritán miniszterelnök képe rajzolódhat ki, ugyanis hivatalosan semmi megtakarítása nincs. Ellenben van hiteltartozása, amit feleségével, Lévai Anikóval vettek fel közösen 20 millió forint értékben még 2002-ben. Azonban ez folyamatosan csökken, 2019-re 3,5 millió forinttal tartoztak, míg 2020 januárjára ez az összeg 2 millió 199 ezer 547 forint volt. Idei vagyonnyilatkozata szerint már csak 882 ezer 110 forintot kell törleszteniük, tehát ebben a tekintetben sem látni, pontosan milyen gazdasági megpróbáltatások érték a kormányfőt a járvány alatt.

A Népszava kereste Havasi Bertalan szóvivőt, hogy megtudja, mit értett azon a miniszterelnök, hogy bérből és fizetésből élőként őt is megviselte a járvány, választ azonban nem kapott.

A lap megjegyzi, hogy sok, bérből és fizetésből élő polgárnak mindazonáltal valóban romlott az egzisztenciája. Egy szeptemberi OTP-felmérés szerint például minden harmadik háztartásnak romlott az anyagi helyzete a pandémia miatt, az érintettek majdnem fele a megtakarításaiból próbált megélni.

Rovatok