Index Vakbarát Hírportál

Egy ösztöndíj, amelyre kétszázötvenszeres a túljelentkezés

2021. május 30., vasárnap 10:30

Legalább nyolc éve kapja rendszeresen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ösztöndíját a tizenhat éves Peresztegi Hanna, akinek így havonta körülbelül harmincezer forinttal van több a zsebében. 

Nagyon szeretek festeni és rajzolni. Leginkább verseket, emberi érzéseket illusztrálok. Az ösztöndíjból tudok venni minőségi ecseteket, festékeket

– mesélte az Indexnek Peresztegi Hanna, aki azt is elárulta, a karantén ideje alatt például jógafelszerelést vásárolt magának az ösztöndíjból, ami hatalmas segítséget jelentett számára. 

Hannáék öten élnek egy budapesti panellakásban, és bár a gimnazista lánynak nincs saját szobája, ezt nem éli meg hátrányként. 

Hanna a kezdetektől színötössel zárja a tanéveket, a kiváló eredményt pedig szeretné megtartani, részben azért, hogy ne veszítse el az ösztöndíjat. Az érettségi után a filmes szakmában képzeli el a jövőjét, forgatókönyvírást szeretne tanulni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ösztöndíját az MKB Bank 1997-ben indította azzal a céllal, hogy kimagasló teljesítményű, ugyanakkor nehéz sorsú gyerekeken segítsen. A havonta érkező támogatáshoz

legalább 4,5-ös átlagot kell a tanulónak elérnie.

Idén 186 gyermek részesül összesen 77 millió forint támogatásban. Egy gyermek 25-30 ezer forint ösztöndíjat is kaphat havonta. Tavaly közel ötszázan jelentkeztek, ami kétszázötvenszeres túljelentkezést jelent. 

Erdei Tamás, az ösztöndíj ötletgazdája arról beszélt az Indexnek, hogy nagyon kicsi a lemorzsolódás. Azok a tanulók, akik elnyerik az ösztöndíjat, nagyon jól teljesítenek az iskolában, tartják a tanulmányi átlagot. Emiatt olyan nehéz újként bekerülni az ösztöndíjasok közé.

Nagyon komoly eredményeket tudunk felmutatni. Van olyan ösztöndíjasunk, aki már végzett orvosként vagy tanárként, sokan eljutnak az egyetemig úgy, hogy közben kapják a támogatást

– részletezte Erdei Tamás, hozzátéve, hogy összesen harmincegy ösztöndíjas szerzett diplomát mostanáig. 

Véleménye szerint a több mint húszéves program azért is sikeres, mert a diákok rendkívül motiváltak, az ösztöndíj pedig még inkább arra sarkallja őket, hogy jól tanuljanak. 

Az ösztöndíj elbírálásánál a tanulmányi átlag mellett megnézik azt is, hogy mekkora a család egy főre jutó jövedelme, majd ebből kiindulva utalnak havonta legfeljebb 40 ezer forintnyi összeget. 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ösztöndíjára az iskolákon keresztül lehet jelentkezni.

(Borítókép: Egy diák jelentkezik a tanórán 2018. szeptember 25-én Budapesten. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok