Index Vakbarát Hírportál

Brutál UV-sugárzás jön, naptej nélkül leégünk

2021. június 1., kedd 06:49 | aznap frissítve

Végre megértük, hogy már inkább az UV-sugárzás miatt kell aggódni, mint a fenyegető felhőszakadások és jégesők okán. Tegnap este még viharfelhőket vonultatott fel az Időkép webkamerája a Prédikálószéken, de a naplementével a rossz idő is nyugovóra tért. Mindenesetre csodás gyorsított felvétel készült az eseményről.

Míg az elmúlt napokban olyan fogalmakkal kellett behatóan megismerkednünk, mint a tölcséres fúvókájú hangszerről elkeresztelt tuba és a magassági hidegcsepp, ami labilizálta a felettünk lévő légkört, és a felszíni összeáramlási zónákkal karöltve többfelé alakított ki záporokat, zivatarokat, addig ma már az ország túlnyomó részén verőfényes napsütésre számíthatunk, olyannyira, hogy a meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a káros sugárzás mértékére: 11 és 15 óra között helyenként nagyon erős lesz az UV-sugárzás, így célszerű gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

A hajnali 3–10 fok után napközben mindenütt 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Jöhetnek tehát a lazább ruhadarabok.

Az orvosmeteorológus szerint a napos időszakok jó hatással lesznek hangulatunkra, közérzetünkre. Ugyanakkor a nagy napi hőingás miatt keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság, dekoncentráltság is jelentkezhet. 

Rovatok