Index Vakbarát Hírportál

Az Alkotmánybíróságon támadja az ellenzék a közérdekű alapítványokat

2021. június 2., szerda 12:29

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzéki összefogás a közérdekű alapítványokkal kapcsolatban – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon.

A közös ellenzéki sajtótájékoztatót azzal kezdte az LMP-s Keresztes László Lóránt, hogy a Fidesz-KDNP „ezermilliárd közvagyont szervezett ki és helyezett politikai irányítás alá”.

Úgynevezett vagyonkezelő alapítványokat hoztak létre, ide behelyezték a vagyonelemeket, a magyar egyetemeket, és az alapítványok fölé fideszes pártkatonákat ültettek.

A politikus szerint olyan módon tették ezt, hogy szándékuk alapján a kurátorokat ne lehessen visszahívni, sőt, később saját maguk dönthessenek az utódlásukról, a tagok pótlásáról.

Az ellenzék meggyőződése szerint ez ellentétes az Alaptörvénnyel, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és arra kérik a bírákat, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt semmisítsék meg.

A beadványt ötven ellenzéki képviselő írta alá. A jobbikos Szilágyi György közölte, abban reménykednek, hogy

az Alkotmánybíróság segít az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont.

Azt is kérik, hogy a lehető legrövidebb időn belül szülessen meg a döntés.

A DK részéről Arató Gergely elmondta, azért támogatják a beadványt, mert úgy vélik, hogy ez olyan mértékben alkotmányellenes megoldás, hogy e fölött még a „fideszes Alkotmánybíróság” sem hunyhat szemet, ha van egy cseppnyi szakmai becsületük.

A szocialista Szakács László arról beszélt, hogy az egyetemeken nem modellváltás, hanem fenntartóváltás történik, pedig az állami is lehetne versenyképes, és fejlődhetne.

A párbeszédes Tordai Bence kifejtette, olyan párhuzamos államot próbálnak építeni a kormánypártok, amely kizárólag Orbán Viktortól függ.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Indexnek adott interjújában többek között leszögezte, „az, hogy valaki fideszes miniszterként vagy államtitkárként ül ott, még nem jelenti azt, hogy ő káderként van jelen, nem pedig szakemberként”.

Rovatok