Index Vakbarát Hírportál

Tapétavágóval támadt rendőrökre, börtönre ítélték

2021. június 2., szerda 13:45

Három év tíz hónap börtönre ítélt a Debreceni Járásbíróság távmeghallgatáson egy fiatal férfit, aki tapétavágóval támadt rendőrökre, és csak lőfegyver használatával tudták ártalmatlanná tenni – tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-t. Az első fokon eljáró bíróság hivatalos személy elleni, felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat.

A férfi 2019. augusztus 21-én délben jogtalanul bement egy debreceni telephelyre, és az egyik műhelyben magához vett egy tapétavágó kést. Az időközben kihívott rendőrök egyike felszólította az akkor 18 éves fiút, hogy igazolja magát. A fiatal erre elfutott, majd szembefordult az őt üldöző rendőrökkel, és a kitolt pengéjű tapétavágó késsel fenyegette őket. A rendőr és társa többször felszólította a fiút, hogy tegye le a kést, de ő támadólag elindult feléjük.

A rendőrök előbb könnygázzal próbálták megfékezni a támadót, majd figyelmeztették, hogy fegyvert fognak használni. Ezután egyikük a levegőbe lőtt, de mivel ez sem hatott, célzott lövést adott le, ami a fiú könyökét érte. A lövés ellenére a vádlott továbbra is támadóan lépett fel, csak az újabb lövés állította meg.

A bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott korábban volt büntetve, és a bűncselekményt javítóintézeti ideiglenes elbocsátás idején követte el. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a fiú is megsérült, valamint korlátozott volt a beszámítási képessége a bűncselekmény elkövetésekor.

A döntés nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett ellene.

Rovatok