Index Vakbarát Hírportál

A járvány után többletszabadságot kapnak az egészségügyi dolgozók

2021. június 3., csütörtök 11:50

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón bejelentette, hogy a járvány harmadik hullámát sikerült véglegesen letörni, a tavaly nyári fertőzöttségi adatok felé közelítünk, a tesztek között a pozitívak aránya egy százalék körüli. A regisztráltak 92 százalékát beoltották, a maradék 433 ezer ember többsége átesett a koronavíruson, de ők is nyugodtan beoltathatják magukat.

Minden oltóanyagból többlet van, ezért aki ma regisztrál, három napon belül sorra kerülhet.

A magyar társadalom 54 százalékát oltották be, a társadalmi immunitás közelében vagyunk, a koronavíruson átesettekkel együtt akár 65-70 százalék körül is lehet a védettek aránya az országban.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy minden oltás hatékony, és részletesen ismertette az oltások után bekövetkezett fertőzési és halálozási adatokat. Közel 3,7 millió ember kapta meg a második vakcinát, közülük 8193 ember betegedett meg, 524-en meghaltak.

A tárcavezető ezt úgy értelmezte, ha az elmúlt fél évben az egész társadalom be lett volna oltva, akkor körülbelül 900-an halhattak volna meg.

A különböző oltóanyagokra vonatkozó adatok:

Alkalmazkodunk az uniós szabályhoz

Az uniós védettségi igazolványokról is tárgyalt a kormány szerdán, a végrehajtási szabályok egy része még nem ismert, lesz digitális és papíralapú verzió is.

A digitális június 15-re fog rendelkezésre állni, a magyar védettségi igazolvány digitális verziója is tartalmazni fogja a vakcina típusát az oltási dátumokkal együtt, ezzel megfelelve az uniós szabályozásnak. Annak sincs technikai akadálya, hogy július 1-től Magyarországon is lehessen használni az EU-s igazolványt.

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a harmadik hullám után a kormány többletszabadságot adhat az idei évre az egészségügyi dolgozóknak, erről a következő kormányülésen tárgyalnak.

(Borítókép: Orvosok és ápolók adminisztrálnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán, Kisvárdán 2021. április 13-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok