Index Vakbarát Hírportál

Hamis ajánlóívekkel pótolta ki a hiányzó számot, így lett volna jelölt

2021. június 3., csütörtök 16:01 | aznap frissítve

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hamis aláírásokkal nyújtott be ajánlóíveket a 2018. évi országgyűlési választáson – közölte az ügyészség.

Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki a vádirat szerint hamisan aláírt ajánlóívekkel érte el a jelöltségét a korábbi országgyűlési választásokon.

A vádirat szerint a 48 éves férfi  Budapesten, egy párt jelöltjeként indulni kívánt a 2018. évi országgyűlési képviselői választáson.

A férfi tudta, hogy a jelöléséhez 500 érvényes ajánlásra van szüksége,

de az ajánlóíveket úgy adta le a választási irodának, hogy azokon 31 hamis aláírás szerepelt.

A férfi az összes íven azt igazolta aláírásával, hogy az ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte és az ajánlóíveken megjelölt személyek valóban ajánlást adtak a részére. A vádlott ezt azokon az ajánlóíveken is feltüntette, amelyeken nem ő, hanem segítői gyűjtöttek ajánlásokat. A férfit később országgyűlési képviselőjelöltként is nyilvántartásba vették.

A gyanúsított ellen mindezek miatt a Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A dokumentumban indítványozták, hogy a bíróság a vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést.

2018-ben egyébként elég sokan próbálkoztak be hamis aláírások leadásával, ezekben az ügyekben összesen 111 büntetőeljárás indult. 

Rovatok