Index Vakbarát Hírportál

A művész, aki a pénz révén ismerte meg származását

2021. június 4., péntek 12:44

Magyarok vagyunk. Közös a sorsunk, közösek az értékeink, közös a nyelvünk. Összetartozunk. Így hangzik annak a Facebook-bejegyzésnek az üzenete, amelyet Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tett közzé a Magyar Összetartozás Napja alkalmából. Az emléknapot az Országgyűlés 2010. május 31-én iktatta törvénybe, és az idei évfordulón a választókerülete néhány neves lakójáról készítettek kisfilmeket a budai 3. számú országgyűlési egyéni választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjének közreműködésével.

A legutóbb közzétett epizódban Fürjes Balázs Vagyóczky Károly festőművészhez látogatott. A Ferenczy Noémi-díjas grafikus, bankjegytervező minden bizonnyal a legismertebb ismeretlen magyar képzőművész, hiszen ő az, aki megalkotta a forgalomban lévő magyar forint bankjegyeket.

Az Összetartozás Napja alkalmából a festőművész elmondta, hogy az ősei a Felvidékről származnak, jómaga pedig 1977-ben költözött a XII. kerületbe. Arról is beszélt, hogy gyermekként sosem értette a nevének eredetét, hiszen minden osztálytársának olyan „normális” neve volt, mint Kovács, Kis vagy Nagy. Aztán, amikor 25 évvel ezelőtt megjelent a tízezer forintos bankjegy, Ausztráliából kapott egy levelet, amelyben tudatták vele, hogy a családja Nyitra vármegyéből származik, ahol a hegyek között, egy eldugott helyen található egy kis község, amit úgy neveznek, hogy Vagyócz.

Vagyóczky Károly így példázza a Magyar Összetartozás Napja alkalmából, hogy nekünk magyaroknak közös a sorsunk, közösek az értékeink, közös a nyelvünk. Tehát összetartozunk.

(Borítókép: Vagyóczky Károly festőművész Ferenczy-díjas grafikus 2015. február 15-én. Fotó: Balaton József / MTI)

Rovatok