Index Vakbarát Hírportál

Tovább javulnak a járványadatok: 137 új fertőzött, 68-an vannak lélegeztetőgépen

2021. június 6., vasárnap 08:34

Vasárnapra 137 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 008 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 12, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 854 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 716 163 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 59 991 főre csökkent. Kórházban 602 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 260 418, közülük 3 989 525 fő már a második oltását is megkapta – derül ki a központi tájékoztató oldalon közzétett járványadatokból.

Előző nap 300 volt az új fertőzöttek és 24 az elhunytak száma. Kórházban 622 koronavírusos beteget ápoltak, közülük hetvenen voltak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 254 400-ra nőtt, közülük 3 966 193 fő kapta meg a második oltását. A járvány legfiatalabb áldozata egy 28 éves férfi, a legidősebb egy 95 éves nő volt.

Felhívták a figyelmet, hogy Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is lehet regisztrálni, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra. Országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben Szputnyik V vakcinára lehet jelentkezni. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező, még be nem oltott 16–18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Az ötmillió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata. Sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben is kötelező a maszk használata.

A zenés táncos, rendezvény kivételével a kulturális eseményeket, a sportrendezvényeket, a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőt el nem érő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatók.

Június 15-től már az önkormányzatok is a korábbi, veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek. Az erről szóló kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. április 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok