Index Vakbarát Hírportál

Fürjes Balázs nem tud elképzelni nagyobb vitákat, mint amilyenek a Fideszben vannak

2021. június 7., hétfő 13:45

Sosem hallhatták tőle azt, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan és Gyurcsány Ferenc bábja – mondta el Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a 24-nek. 

Ahogy fogalmazott,

azt a részt a politológusok és újságírók hivatottak elemezni, hogy ki mennyire a maga ura az ellenzék térfelén, és mennyire a nagy mágus, Gyurcsány Ferenc keveri még mindig a lapokat. Azt viszont soha, egyetlen főpolgármesterre, így Karácsony Gergelyre sem fogom mondani, hogy alkalmatlan.

A korábban hozzá tartozó Diákváros projekttel kapcsolatban a politikus elmondta, hogy 

a kormány döntése világos: nem Diákváros vagy Fudan, hanem Diákváros és – esetleg – Fudan.

Az államtitkár szerint a beruházás abban a formában fog megépülni, ahogy azt a ferencvárosi önkormányzat Baranyi Krisztina polgármester által előterjesztett határozata rögzítette. Vagyis két ütemben nyolcezer kollégiumi hely fog megépülni, a Fudan egyetem pedig

akkor, ha az alsó hangon másfél év előkészítő munka elvégzése után megszületnek a szükséges döntések. Tartjuk magunkat ahhoz, amit Orbán Viktor az önkormányzati választás estéjén mondott: a kormány nem valósít meg semmilyen fejlesztést Budapesten, amelyet Budapest nem támogat.

Fürjes Balázs azt is kiemelte, hogy a Fideszen belül folyamatosan komoly szakmai viták folynak. Ahogy fogalmazott, 

annál nagyobb vitákat nehezen tudok elképzelni, mint amekkorák a Fideszen belül vannak.

Példaként a vasárnapi boltzár ügyét és az olimpiai pályázat visszavonását hozta fel.

Arra a kérdésre, hogy mik a tervei akkor, ha 2022-ben bejut a parlamentbe, azt a választ adta, hogy budai körzetének érdekeit kívánja képviselni. Véleménye szerint ugyanis 

olyan képviselő kell, akinek nem száll az inába a bátorsága, ha a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel vagy a frakcióval kell alkudoznia. Erre kész és képes vagyok.

Rovatok