Index Vakbarát Hírportál

Hárommillió forint feletti bírságot osztott ki a Nébih a halgazdálkodásokat ellenőrző akciójában

2021. június 8., kedd 14:06

Több mint ötven helyszíni ellenőrzést tartott, öt esetben indított eljárást, két alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, tizenöt esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint hárommillió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzéseinél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata – olvasható a hivatal híradásában.

A Nébih hangsúlyozza, hogy a haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti. Példaként említik, hogy számos idegenhonos halfaj tudatos telepítés következtében kerülhetett be természetes magyarországi vizekbe, ahol gyors elszaporodtak, és a honos növény- és halfajok sokféleségét (biodiverzitást) veszélyeztetik, ráadásul az őshonos halfajok kiszorításával már több élőhely elszegényedését okozták. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc–biztonsági Hivatal a fent említett további károk megelőzése érdekében idén tavasszal több mint ötven esetben tartott helyszíni ellenőrzést az ÁHSZ. Az ellenőrzésekben az állami halőrök öt alkalommal indítottak eljárást, két ízben tiltották meg a kihelyezendő hal telepítését – idegenhonos halfaj telepítésének szándéka vagy víziállat-egészségőri igazolás hiánya miatt –, emellett a Nébih további tizenöt esetben jelenleg is vizsgálatot folytat. A szabálysértések nyomán összesen több mint hárommillió forint halgazdálkodási bírságot szabtak ki a szakemberek. 

Rovatok