Index Vakbarát Hírportál

Tovább nyomul a kormány a tankönyvpiacon

2021. június 9., szerda 07:00 | aznap frissítve

Egy nemrég elfogadott törvénymódosító javaslat révén a kormány már nemcsak a tankönyvek fejlesztésére és iskolák, könyvtárak ellátására, hanem a nyomdai feladatok végrehajtására is kijelölhet cégeket – írja a Népszava.

A lap emlékeztetett arra, hogy az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel (Kello) már hosszú ideje vezető szerepet tölt be a tankönyvpiacon. A köznevelési törvény újabb módosítása azonban arra is lehetőséget ad, hogy rendeletben egy (vagy több) gazdasági társaságot jelöljenek ki a nyomdai feladatokra.

A módosítás hivatalos indoklásában az szerepel, hogy erre a „költséghatékony és zavartalan tankönyvellátás biztosításához” van szükség.  Ugyanakkor azt kikötötték, hogy a Kellonak mint tagnak legalább minősített többségű befolyással kell rendelkeznie a kormány által kijelölt gazdasági társaságban.

A Népszava  kérdésére az  Emberi Erőforrások Minisztériuma  (Emmi) megerősítette, hogy az említett gazdasági szervezet valóban nyomdai feladatokat láthat el, hozzátéve, hogy a szeptemberi tanévkezdést ez a változás még nem befolyásolja. 

A lap által megkérdezett szakértő úgy nyilatkozott ,hogy a más lehetőségeket is rejthet magában. Véleménye szerint  az egyetemek alapítványi kiszervezéséhez hasonlít valamelyest, ugyanis 

a kormányhoz hű társaságoknak a magyar tankönyvállomány szerzői jogait is eladhatják.

Ebben az esetben pedig egy esetleges kormányváltás után is biztosíthatják azt, hogy az utóbbi években kifejlesztett „nemzeti, keresztény, hazafias szemléletű könyvek kerüljenek az iskolákba.

Rovatok