Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az új rendszámok

2021. június 10., csütörtök 11:03

Első fényképek az új rendszámokról! Az egy betűvel meghosszabbodó rendszámokat jövő júliustól adják ki az új autókra, magyar címer is lesz rajtuk – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium Facebook-oldalán. 

Kizárólag két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval kezdődhetnek, úgyhogy nem lehet bármit kirakni a négy betűből – teszik hozzá.

Mint megírtuk, a három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblákból néhány éven belül már nem lehetne többet kiadni. A szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után ezért 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendszámtáblákat vezetnek be. 

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

Az ITM közleményében olvasható, hogy egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.

Az erről szóló kormányhatározat június 1-jén jelent meg Magyar Közlönyben.

Rovatok