Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség szerint nem volt rémhírterjesztő a kormány vakcinatáblázata

2021. június 11., péntek 17:09 | aznap frissítve

Nem volt rémhírterjesztő a kormány áprilisban megjelent vakcinás táblázata, amellyel kapcsolatban Szél Bernadett feljelentést tett – közölte az ügyészség.

Az ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy a kormány „a propagandához igazította az oltások hatékonyságára vonatkozó adatokat, ez pedig alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”. 

Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség ügyészség ezzel kapcsolatban pénteken adott ki határozatot, amelyben azt írták, hogy a táblázat

nem meríti ki a rémhírterjesztés bűntettének törvényi tényállását. 

A döntésre Szél Bernadett a Facebookon reagált. 

Az ügyészség ezek szerint mindenkinél, Karikó Katalinnál, a Magyar Orvosi Kamaránál, tudósok soránál is jobban ért az oltások hatékonyságának meréséhez, és Gulyás Gergely is elmehet Szijjártóhoz hasonlóan díszprofesszornak

– kommentálta az ellenzéki képviselő.

Bejegyzésében azt is kifogásolta, hogy az ügyben nem végeztek nyomozást, nem hallgattak ki senkit és a táblázat háttéradatait sem kérték ki. Az sem szúrta az ügyészség szemét, hogy a kormányzat honlapján a táblázatból azt a következtetést vonták le, hogy „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”. 

„A kormány minden eszközt bevetett, hogy a keleti vakcinákat népszerűsítse a nyugatiakkal szemben. [...] A számításuk szerencsére nem jött be, pedig ezzel a kamutáblázattal mindent elkövettek, hogy aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat – zárta bejegyzését a képviselő. 

A táblázatot korábban sok szakember kritizáltatöbbek közt Karikó Katalin is szakmaiatlannak minősítette. 

Rovatok