Index Vakbarát Hírportál

Böröcz László: Nem csak csókosok laknak a bérlakásokban

2021. június 11., péntek 19:23 | aznap frissítve

Interjút adott a Mandinernek Böröcz László, az önkormányzati bérlakások eladásáról szóló törvényjavaslat benyújtója, amelyben arról beszélt, hogy szerinte „Teljesen nonszensz azért megakadályozni sok ezer ember lakáshoz jutását, mert lakik ott néhány, az adott oldalnak nem szimpatikus ember.”

A javaslatról június 15-én szavaz a parlament, ennek apropóján kérdezték most meg a politikust.

Böröcz László azt mondta, hogy szerinte a mostani módosítások után már meg fogják szavazni a javaslatot az Országgyűlésben. Elmondta azt is, hogy a jövő évi választásokon a budapesti I. választókörzetben indul, ahol a törvénymódosító javaslat jövőbeni kedvezményezettjeinek jelentős része is él.

Arra kaptam felkérést, hogy az 1. választókerülettel foglalkozzak, az itt élő emberek problémáit térképezzem fel, és amennyiben lehetséges, meg is oldjam azokat

– mondta erről. 

Hozzátette: az egész törvényjavaslat azért született, mert „a budavári bérlők összeálltak, hogy tiltakozzanak V. Naszályi Márta polgármester ellen, aki átverte őket”. Böröcz szerint a polgármester a 2019-es önkormányzati választások előtt azt ígérte, hogy ha megválasztják, lehetővé teszi nekik, hogy megvegyék a lakásukat. 

„Mindemellett a javaslat összhangban állt a kormány otthonteremtés iránti elkötelezettségével. De ami a legfontosabb: ezt szerették volna a lakók. Egy politikusnak pedig az a dolga, hogy azt képviselje, amit az emberek szeretnének, az ő szükségleteikre figyeljen. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az emberek véleményét.

A Fidesz nem is szokott ilyesmit tenni, épp ez a pártunk egyik legnagyobb ereje”

– mondta Böröcz László. 

Elmondta azt is, hogy szerinte azok a polgármesterek, akik ellenezték a javaslatot, nem látták át teljes egészében a problémát. Szerinte ugyanis ezek a lakások valójában csak egy „fantomvagyont” képviselnek az önkormányzatok birtokában, illetve sok lakás épp azért került leromlott állapotba, mert sem az önkormányzatnak, sem a bérlőknek nem volt érdemes pénzt áldozni rájuk – mondta. 

Amikor valaki azt hallja, hogy egyesek tizenöt vagy harmincszázalékos áron vehetnek lakást, akkor érthetően arra gondol, hogy ez milyen olcsó. Azt viszont nem tudja, hogy ezeknek a lakásoknak a lakói az ár többi részét – még akkor is, ha a bérleti díj viszonylag alacsony – már kifizették az elmúlt években, évtizedekben 

– mondta. 

A politikus arra is kitért, hogy a Várnegyedben lakók nagy része „magas keresetű, jómódú ember, vagy épp csókos”.

Ez is egy hamis mantra, és rendkívül sértő is a bérlőkre nézve. Az emberek többsége évtizedek óta ott lakik. A vádakat megfogalmazókkal szemben vettem a fáradságot, és sokukkal találkoztam. Van köztük mindenféle ember, kisnyugdíjasok, közalkalmazottak, alacsonyabb keresetű és módosabb emberek is élnek ott. Jobb- és baloldaliak vegyesen

– mondta a politikus, kitérve arra, hogy két, a kerületben lakó ellenzéki alpolgármester is érintett lehet a javaslatban. 

Böröcz László hozzátette még is, hogy „Teljesen nonszensz azért megakadályozni sok ezer ember lakáshoz jutását, mert lakik ott néhány, az adott oldalnak nem szimpatikus ember. Az pedig szintén igazságtalan és teljességgel jogtalan, hogy valakit a jövedelme alapján diszkrimináljanak.”

Időközben a törvénymódosító javaslat módosítóját is módosították

A HVG szúrta ki, hogy Hende Csaba egy újabb módosítást nyújtott be a törvényjavaslatra vonatkozóan, amelyet már amúgy is módosítani terveztek. 

Az új változat szerint

Rovatok