Index Vakbarát Hírportál

Ha lenne is népszavazás a Fudanról, nem biztos, hogy számítana

2021. június 11., péntek 14:04

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján visszhangozva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Schanda Tamás államtitkár szavait, arról beszélt, hogy még nincs döntés a Fudan Egyetem leendő  budapesti campusa ügyében, lesz népszavazás és a kormány el fogja fogadni a népakaratot.

Ezzel szemben nem úgy néz ki, hogy a kormány visszahőkölt volna az egyetem elleni tüntetés után és lassítana a projekt előkészítésén. Sőt. 

A miniszterelnök sajtótájékoztatója után a kormánypárti többségű parlamenti törvényalkotási bizottság támogatásáról biztosította a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatot,

így már a jövő héten szavazhatnak a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítő, a kormányt a campus megvalósításához szükséges rendeleti felhatalmazást nyújtó jogszabályokat

– írja a Népszava

Schanda Tamás mindazonáltal elejtette, hogy – bár a projekt még mindig csak tervezés alatt áll – „a két jogszabály elfogadása arra kell, hogy előrehaladhassanak". 

A lap hozzáteszi: a bizottság által elfogadott két törvényjavaslattal a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét is átadják a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak, méghozzá ingyen. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost pedig a korábbi tartalékterületekre tolják át. A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium április végén aláírta az egyetem létrehozásáról szóló stratégiai megállapodást, amelyből kiderült: a megvalósítást két szakaszban hajtanák végre. 

Az első szakaszban a magyar állam létrehoz egy vagyonkezelő alapítványt, amelyhez csatlakozik a Fudan Egyetem a „megfelelő szakaszban″. Az alapítvány létrehozza a Fudan Egyetemet, melyet tulajdonolja és működteti az intézményt.

A rossz nyelvek szerint az alapítványt direkt úgy hívják életre, hogy a magyar állam ne tudjon többséget szerezni, így ki lehet kerülni a közbeszerzések kiírását az építkezés és működtetés során. 

A második szakaszban a magyar állam létrehoz egy gazdasági alapítványt, amely intézi majd az építkezést. 

A kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy a Fudan-projekt egyelőre még csak az előkészítési szakaszban van, így még semmi sem dőlt el. A véglegesítették a részleteket, népszavazást tartanak róla. 

Rovatok