Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a riasztást, még több eső jön

2021. június 11., péntek 15:14 | aznap frissítve

Bár az igazi napfogyatkozás tegnap volt megfigyelhető, ma is el-elfogyott a fejünk fölött a napsütés, olyannyira, hogy a leselkedő zivatarok miatt citromsárga riasztás van érvényben az egész országra. Holnap még több eső jöhet, viszont az ország keleti fele már fellélegezhet.

Ma éjjel viszont még ugyanúgy lecsaphatnak a villámok, mint mára virradóra. Mohácsnál szabályos tornádó is kialakult, igaz, mivel nem mezociklonális fajta, ezért csak tubának hívták. Ez azt jelenti, hogy az örvény a talajról terjedt felfelé, a tölcsérfelhő viszont a mezociklonális, mondjuk úgy: igazi tornádókhoz hasonlóan először a felhő alapja közelében jelent meg, mivel az örvényben a lecsökkenő nyomás először ezen a szinten okozza a vízgőz kondenzálódását.

Szombat estétől vasárnap reggelig egy hidegfront szakadozott felhő-, illetve csapadéksávja vonulhat át az ország felett északról dél, délkelet felé, szintén záporokkal, zivatarokkal. A szél nagy területen élénk, zivatar térségében erős vagy viharos lehet. A leghidegebb órákban 11–18 fok lesz. Napközben 26–30 fokig melegszik a levegő. A vasárnapra érkező hidegfront csak néhány fokos lehűlést okoz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. A szél erős, sok helyen viharos lesz. Vasárnap hajnalban 12–19, a délutáni órákban 21–27 fok lesz.

Az orvosmeteorológia arra figyelmeztet, hogy a fülledt időben légszomj, vérnyomás-ingadozás és keringési problémák is jelentkezhetnek. A kialakuló záporok, zivatarok területén pedig átmenetileg romolhat az asztmások állapota. Az érzékenyeknek erre is érdemes odafigyelni amellett, hogy esőkabátot vagy ernyőt készenlétbe helyezzenek.

Rovatok