Index Vakbarát Hírportál

Galla Miklós, avagy szatír ikon a színpadon

2021. június 13., vasárnap 07:45 | aznap frissítve

Levelet kapott az Index a Kretén Színház társulatától, amelyet ezúttal változtatás nélkül közzéadunk.

Társulati állásfoglalás

Alulírottak, a Kretén Színház színészei leszögezzük, hogy társulatunkat véleménykülönbség nélkül, egységesen megbotránkoztatta Galla Miklós előadásunkon tanúsított viselkedése. 

Különösen sérelmesnek tartjuk, hogy évtizedes ismeretségünk és munkakapcsolatunk ellenére Galla úr nem tartott minket méltónak arra, hogy terveibe előzetesen beavasson. 

Mi az ominózus „produkciót” nem láttuk, de nézőink egybehangzó véleménye szerint annak semmilyen művészi értéke nem volt.


Nagyon sajnáljuk, hogy a pandémia után nagy energiákkal létrehozott első előadásunk ilyen méltatlan esemény miatt vész kárba.


Bor László

Csík Csaba
Juhász Ottó
Nagy-Rigler Renáta
Pável Miklós

Hímtag és exhibicionizmus

Az ügy előzményét korábban megírtuk, és beszámoltunk arról, hogy Galla Miklós humoristát a napokban arról értesítette az MTVA, hogy visszavonja tőle a Karinthy-gyűrűt, amelyet június 24-én vehetett volna át kiemelkedő humoristatevékenysége elismeréséért. Kiderült, a visszakozás oka az, hogy nemrég Galla egy fellépésén a kollégák megdöbbenésére elővette a nemi szervét, és felhúzta rajta a bőrt előadás közben. Jelezte, hogy megmutat valamit, de mivel az alapruházata (egy alsónadrág) már eleve ki volt vágva a fenekén, nem gondolták, hogy másra készül. Erről egyébként a hely felvételt is készített. 

Galla Miklóst is megkerestük, aki a vetkőzés tényét megerősítette:

A hír igaz, de ez nem lehet a valódi indok arra nézve, hogy a Karinthy-gyűrűt visszavonták tőlem, mert három éve is meztelenkedtem, arról is van felvétel, illetve öt éve és tíz éve is. Körülbelül egy évvel ezelőtt a Recorder Magazin online verziójában jelent meg egy a fanszőrzetemet is látni engedő, alsónadrágos fotó rólam óriási méretben. A Trip Hajón készült, koncert közben. Tehát februárban ugyanannyira lehetett tudni, hogy exhibicionista vagyok, mint most. És a szilveszteri műsorban az Indexnél is bejelentettem, hogy a járvány után meztelenül fogok fellépni. Megtörtént, vállalom. 

Az Index jogi szakértőt is megkérdezett arról, hogy szeméremsértésnek, ezáltal bűncselekménynek tekinthető-e Galla Miklós vetkőzése. Azt a választ kaptuk, hogy amennyiben hozzáadott művészi értéket képvisel, akkor nem, ellenkező esetben, ha a magamutogatás öncélú, akár bűncselekménynek is minősülhet. Mindenesetre mindenképp tájékoztatni kell a nézőket arról, hogy mi fog történni, és fontos a korosztályi besorolás megjelölése is. 

A szavazás eredménye

Galla Miklós magamutogatásáról szavazásban kértünk állásfoglalást olvasóinktól, közel tízezren véleményezték a humorista tettét. A szavazók jelentős többsége úgy véli, hogy ha a hely jelezte, hogy Galla mire készül, akkor rendben van, amit tett, ki-ki eldöntheti, kíváncsi-e a produkcióra. Másodsorban az a vélekedés volt hangsúlyos, miszerint felháborító, amit Galla művelt, közszeméremsértés, tehát bűncselekmény. Legkevesebb szavazatot pedig az az álláspont kapta, amely szerint Galla nagy művész, kiváló humorista, egy kis vetkőzés belefér, ha amúgy a műsor színvonalas.

Rovatok