Index Vakbarát Hírportál

A pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvényjavaslat ellen tüntetnek hétfőn

2021. június 14., hétfő 13:19

Több pontban is módosítanák a pedofiltörvényt a kormánypártok, amiről kedden dönthet a parlament. Civil szervezetek szerint a szólásszabadságot csorbítanák és erősítenék az előítéleteket, így hétfőre demonstrációt szerveztek.

Az esti megmozdulást civilek azért szervezték, mert a múlt hét csütörtökön, a Törvényalkotási Bizottság ülésén, kormánypárti képviselők indítványára, olyan módosításokat fogadtak el, amely a pedofil bűnözők elleni szigorúbb fellépésről szóló törvénytervezetben

tudatosan összemossák a homoszexualitást a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel.

A fura módon „Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló T/16365. számú törvényjavaslathoz" címen beterjesztett változtatási indítvány főbb pontjai a következők:

A kormányoldal ugyanakkor elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy a pornográf felvételeken szereplő gyerekeket minősítsék sértettnek, ami jogilag erősebb kategóriát jelentene a mostani áldozatminősítésnél. A módosítások egyébként csapdahelyzetet jelentenek az ellenzék számára, mert ha nem támogatják elfogadását, akkor a kormány kommunikációja igyekezhet úgy beállítani, mintha a pedofilokat támogatják.

Civil szervezetek szerint ezek a változtatások nemcsak a szólásszabadságot csorbítják, hanem erősítik az előítéleteket.

A kormánypárti javaslat egyébként az egyházi szexuális visszaéléseket meghagyja a felekezetek „belügyének”. A civilek úgy látják, hogy a javaslat nagyon közelít a 2013-ban elfogadott orosz melegellenes törvényhez, amely szerint bűncselekmény a szexuális kisebbségeket említő kiadványok terjesztése fiatalkorúak között, vagy akár csak a homoszexualitás említése. 

Az ellenzéki pártok jelezték, hogy vagy részt sem vesznek a pedofilellenes törvény záró szavazásán, vagy nemmel szavaznak. Ugyanakkor az Alfahír kérdésére a Jobbik sajtóosztálya megerősítette, hogy a párt megszavazza a javaslatot.

(Borítókép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. május 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok