Index Vakbarát Hírportál

A magyar pedofiltörvény melegellenes része szigorúbb, mint az orosz

2021. június 15., kedd 11:23

A Pázmány docense, Rácz András összehasonlította az orosz és a magyar pedofilellenes törvényszöveget, és azt találta, hogy bár az oroszt jelölik a magyar szabályozás mintájának, a hazai törvény jóval szigorúbb.

Izgalmas Facebook-posztot tett közzé hétfő este Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, aki a posztszovjet térség és Oroszország kül-, biztonság- és védelempolitikáját kutatja. Rácz a hétfői pedofiltörvény melegellenes módosításának és az ez ellen szervezett tüntetésnek a margóján megnézte, hogy is fest a magyar és az orosz szabályozás, ami azért fontos, mert a hazai módosítást rendre az igen szigorú orosszal vetik össze, orosz mintájúként emlegetik.

Az összehasonlítás alapján a kutató a következő megállapításokat teszi:

A magyar jogszabály ezzel szemben sokkal szélesebb korlátozást vezet be: tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását, valamint azt is, hogy a 18 év alatti személyek ilyesmiről egyáltalán halljanak.

Az összehasonlításból kiderül, jelen állapotában melyik törvényszöveg a szigorúbb, és a Pázmány oktatója ezt rögzíti is: a magyar.

A hazai szabályozás orosz mintájúnak legfeljebb annyiban tekinthető, hogy hasonló az alapötlet, vagyis a gyermekvédelemre való hivatkozás, illetve a gyermekvédelemre vonatkozó törvények módosítása.

(Borítókép: Tüntetők a pedofíliát és a homoszexualitást összemosó törvény ellen a Kossuth téren 2021. június 14-én. Fotó: Gombkötő Emma / Index)

Rovatok