Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hány diák jelentkezett pótérettségire

2021. június 16., szerda 16:29

A kormány májusi döntése értelmében pótnapot kaptak azok a diákok, akik önhibájukon kívül maradtak le az érettségiről. Az Index most megtudta, hogy összesen 359 tanuló élt ezzel a lehetőséggel, vagyis ennyi fiatal továbbtanulása nem úszik el a járvány miatt. „Bár igazságtalan volt, hogy az elmaradt írásbelit szóbeliként pótoltatták be, így is örülök, hogy nem csúszom kapásból fél évet az egyetemmel” – mondta lapunknak egy pótérettségiző diák.

Az érettségi vizsgákat megelőzően több diákszervezet is amellett kampányolt, hogy legyen lehetőség a pótérettségire. Az ADOM Diákmozgalom még petíciót is indított.

„Miért teheti le a vizsgát az, aki covidosan bemegy érettségit írni, és az miért nem, aki becsületes és felelősséget érez embertársai iránt? Kérjük, hogy biztosítsák a pótvizsga lehetőségét még a felsőoktatási felvételik lezárása előtt!” – írták korábban.

Kéréseiknek végül eleget tettek, Gulyás Gergely május közepén a Kormányinfón jelentette be a sokak számára megkönnyebbülést jelentő hírt.

Országosan összesen 359 tanuló kívánt élni a lehetőséggel, 257 fő középszinten és 102 fő emelt szinten

– tudta meg az Index az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

Mint írták, ebben a számban nemcsak a koronavírus miatt megbetegedettek vagy a járványhelyzet miatt karanténba kerültek szerepelnek, hanem olyan vizsgázók is, akik más igazolt megbetegedés vagy egyéb, előre nem látott és önhibájukon kívüli ok miatt a kényszerültek arra, hogy kihagyják az érettségit.

A vizsgákat mindenhol szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg, többek közt lázméréssel, létszámkorláttal, folyamatos fertőtlenítéssel, maszkviseléssel és távolságtartással vigyáztak a diákok és pedagógusok egészségére

– részletezte lapunknak az Emmi.

Szóban pótolhatják az elmaradt írásbelit

Az érettségi időszak június 25-ig tart, így összesített eredmények még nem állnak rendelkezésre, de a diákok egy része már túl van a pótnapon. Egy lapunknak nyilatkozó fiatal például a múlt héten pótolta be az emelt szintű kémia- és biológiaérettségit.

Május 28-ig kellett jelentkezni a pótló vizsgára. Örültem, hogy kaptam egy új esélyt, hiszen nem tehetek arról, hogy éppen az érettségi kellős közepén jelentkeztek nálam a koronavírus tünetei. A magyart, a matekot, a történelmet és az angolt még megírtam, de hazafelé már éreztem, hogy valami nincs rendben, estére be is lázasodtam. Így pont a számomra nagyon sokat jelentő biológia- és kémia-írásbeliről maradtam le

– mondta a gyógyszerésznek készülő tanuló, aki szerint igazságtalan és átgondolatlan döntés volt, hogy a pótlásra szóban kaptak lehetőséget.

Hónapok óta abban a hitben éltem, hogy csak írásbeli érettségi lesz. Ennek megfelelően készültem, de ehhez képest mire lehetőségem nyílt vizsgázni, már a szóbeli tananyagát kérték számon. A kémia esetében itt például követelmény a kísérletek bemutatása, ami közel egy év digitális oktatás után igencsak nehéz lett volna, otthon ugyanis nyilván nem gyakoroltam ezt. Ettől függetlenül jól sikerült a vizsga, és így is nagyon örülök annak, hogy nem csúszom fél évet az egyetemmel

– mondta a diák, aki társaihoz hasonlóan csak július közepén tudja meg, hogy felvették-e az egyetemre.

Tavaly elmaradt, de idén megszervezik a Pont Ott Partit

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából július 22-én, Budapesten rendezi meg az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Pont Ott Partit, ahol a felvételizők először értesülhetnek a felvételi ponthatárokról – erről a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára írt hétfőn a közösségi oldalán.

A tavalyi évvel ellentétben idén tehát együtt várhatják a diákok az eredményeket, Schanda Tamás jelezte, hogy az esemény helyszínéről és a további részletekről majd a következő napokban adnak tájékoztatást.

(Borítókép: Diákok várakoznak a történelem-írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Szent István Gimnáziumban 2021. május 5-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok