Index Vakbarát Hírportál

Endometriózisügy: módosult a törvény, de csak a veszélyhelyzet végén jön a változás

2021. június 17., csütörtök 13:45

A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvényben módosították azt a szabályozást is, amely – többek közt – az endometriózisban szenvedő nők kezelésére vonatkozik – írta közleményében Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az új egészségügyi törvény által lezárták az átjárhatóságot az állami és magánellátás közt, nehéz helyzetbe hozva ezzel többek közt az endometriózissal küzdő nőket. 

Szél Bernadett azt írta, hogy a hibás, „ a parlamenten egy nap alatt keresztülvitt ” szabályozást most módosították ugyan, 

de a változás csak a veszélyhelyzet megszűnésekor lép majd érvénybe.

„Önmagában botrány, hogy nem sokkal az elfogadása után máris módosítják az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, mert annyira selejt, de külön felháborító, hogy mindezt egy veszélyhelyzettel összefüggő törvényben rejtik el, ami ki tudja, mikor lép hatályba ” – kommentálta a képviselő .

A képviselő azt is felrótta a kormánypártnak, hogy az ügyben nem hoztak kormányrendeletet, ami rendezné a problémát, valamint hogy az ő törvényjavaslatát is leszavazták, amely mögé 33 ezer aláírást gyűjtött össze.

A fentiek lényege röviden, hogy ha a módosítás életbe lép, akkor az állami és magánkezelés közti összeférhetetlenség nem lesz érvényes abban az esetben, ha az orvos már a törvény hatályba lépése előtt megkezdte a beteg kezelését a magánrendelésen.

Rovatok