Index Vakbarát Hírportál

Jön az első hőhullám, kiadták a figyelmeztetést

2021. június 17., csütörtök 14:46

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán.

Már az elmúlt napokban is meleg volt napközben, de az éjszakák a legtöbb helyen még kellően frissek voltak, és a napi középhőmérséklet mindenütt 25 fok alatt maradt. Ez a 25 fokos napi középhőmérséklet a veszélyjelző rendszerünk kritériuma a hőségre

– olvasható a bejegyzésben.

Mint írják, csütörtökön a főváros belterületein már meglehet a 25 fokos napi közép. Pénteken nagyobb területen alakulhat 25 fok körül vagy a felett a napi középhőmérséklet értéke, legnagyobb eséllyel a Kisalföldön, a főváros tágabb térségében, valamint az Észak-Alföldön (ezen területek megkapták a sárga figyelmeztetést), de másutt is többnyire 23–24 fok körül lesz a napi közép.

Itt a kánikula

Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésük szerint pénteken túlnyomóan napos, csapadékmentes idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Hajnalban 11–20 fok várható, 

délutánra 31–35 fokig melegszik a levegő.

Szombaton is sok lesz a napsütés. A Tiszántúlra esetleg besodródhat egy-egy zápor, zivatar, de másutt nem lesz csapadék. A minimum-hőmérséklet 13–21 fok között valószínű. A nappali maximumok 31 és 35 fok között alakulnak.

Vasárnap is napos időre lehet számítani, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A hajnali 14–22 fokról 31–35 fok közé emelkedik a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzés szerint csütörtökön szinte már az egész országban kánikula várható, ami elsősorban a szív- és keringési panaszokkal élőket viselheti meg. Náluk fejfájás, szédülés jelentkezhet. Napközben a megélénkülő szél hozhat némi felfrissülést.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről; továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre – tanácsolják.

Rovatok