Index Vakbarát Hírportál

Budapesti útdíj bevezetését sürgeti a Levegő Munkacsoport

2021. június 17., csütörtök 12:04 | aznap frissítve

Minden személy- és tehergépkocsira kiterjedő budapesti útdíj bevezetéséért indít petíciót a Levegő MunkacsoportA kilométer- és szennyezésarányos útdíj a teherautók esetében jelenleg is létezik Magyarországon mintegy 7100 kilométeren, ezt bővítenék ki Budapest egész területére, kiterjesztve a személygépkocsikra is, méghozzá úgy, hogy a városi útdíjból származó bevételt részben visszajuttatnák a rászoruló budapestieknek, részben pedig a környezetkímélőbb közlekedésre fordítanák.

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint óriási károkat okoz a budapestieknek a hatalmas gépjárműforgalom: jelentősen hozzájárul a főváros rossz levegőjéhez, ami miatt évente mintegy 2500-an vesztik életüket és 200 ezren betegszenek meg. Számtalan szív- és keringési elégtelenség, az asztma és a tüdőrák kialakulása is erre vezethető vissza.

Az autózás okozta környezeti és egészségi károk évente meghaladják az 1000 milliárd forintot. Ezek csökkentése érdekében sürgetjük a városi útdíj bevezetését, aminek hatására átgondoltabb lenne az autóhasználat, megszűnnének a dugók és élhetőbb lenne a főváros, és nem lenne ennyi megbetegedés a környezetszennyezés miatt

mondta el az Indexnek Lukács András.

A fővárosi útdíj hasonlóképpen működne, mint a jelenleg Magyarországon a tehergépkocsikra kivetett úthasználati díj. Ennek mértéke négy tényezőtől függ:

A városi útdíj esetében egy

ötödik tényező lehetne a napszak,

például éjszaka kevesebbet kellene fizetni, mint csúcsidőben.

Az úthasználati díjból származó bevételt a javaslat szerint részben visszajuttatnák a rászoruló budapestieknek. A bevételek további részéből pedig javítani lehetne a gyalogos, kerékpáros és egyéb környezetkímélő közlekedési módok feltételeit. Most arra kéri a civil szervezet a főváros vezetését, hogy első lépésként készíttessen megvalósíthatósági tanulmányt a témáról.

Rovatok