Index Vakbarát Hírportál

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak fogalma sincs, hány embert oltottak be városonként Magyarországon

2021. június 20., vasárnap 14:55

Csak összesítve közli az operatív törzs, hogy mennyien kapták meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon – írja a 444. Területi különbségekről semmit nem lehet tudni, és a lap szerint az operatív törzsnek fogalma sincs arról, hogy mekkora az átoltottság városokban és falvakban, a fejlettebb és a fejletlenebb régiókban.

A portál közérdekű adatigénylésben szerette volna megtudni, hogy júniusig hány ember kapott legalább egy adag vakcinát a különböző településeken. Jelezték a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), hogy ha ezt nem tudják, akkor a lehető legrészletesebb, járási vagy megyei bontásban szeretnék megkapni az adatokat, de az NNK válaszában azt írta,

a hírportál által kért bontásban nem rendelkeznek az adatokkal,

és azt sem árulták el, hogy milyen bontásban vannak adataik. 

Nem egyszerű mostanában egyébként azoknak az újságíróknak az élete, akik adatokhoz próbálnak jutni a koronavírussal kapcsolatban, ugyanis az Alkotmánybíróság korábbi határozata alapján nem kötelezhető adatgyűjtésre az NNK csak azért, hogy válaszoljon a kérdésre, és új, minőségileg más adatsort sem kell előállítaniuk a már meglevőkből.

Legutóbb egyébként a K-Monitornak sikerült megszerezni az információt arról, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta 2021. március 4-ig eltelt időszakban hányan haltak meg koronavírus-fertőzés miatt a magyarországi településeken, de ezekre az adatokra is több hónapot kellett várni. 

Rovatok