Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő mennyiségű szeméttől szabadították meg a magyarországi erdőket

2021. június 21., hétfő 10:36

A Tisztítsuk meg az országot! akció keretében május végéig 12 500 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze az erdőkben az erdőgazdaságok – közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Szentpéteri Sándor az M1 csatornának nyilatkozva.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy két meghatározó pályázati konstrukciót dolgozott ki a kormány az eddigi legnagyobb illegálishulladék-felszámolási projektben: az egyiket az önkormányzatok számára a Belügyminisztériumnál, a másikat a civil és a gazdálkodó szervezetek, valamint az egyházi jogi személyek számára. A kezdeményezés a Tisztítsuk meg az országot! nevet kapta. 

A program elindulás után arról adott hírt az Index, hogy annak az első ütemében vállalt területek közel felét sikerült megtisztítaniuk a nemzeti parkoknak, és az erdők tisztítását végzők beszámolói alapján háztartási, építési-bontási, veszélyes és zöldhulladékot egyaránt találnak ezeken a helyszíneken.

Tavaly év végén Innovációs és Technológiai Minisztérium azt közölte, hogy jövő április végéig meghosszabbítják a Tisztítsuk meg az országot! projekt első ütemét, majd a kormány azt ígérte, hogy keményebben fellép az illegális hulladéklerakók ellen.

Az erdőtakarítási program eddigi tapasztalataiból megállapítható, hogy a legtöbb szemetet a főváros környékén, a Pilisi Parkerdőben találták, amit Szentpéteri Sándor erősített meg, aki arról is szólt, hogy a szemetelés megelőzése érdekében az elmúlt időszakban száztizenhárom sorompót, illetve kétszázhatvannégy térfigyelő kamerát telepítettek az erdőgazdaságokban.

A szemetelők komoly károkat okoznak az erdők területén, annak ellenére, hogy egyre több helyen, hulladékudvarokban van lehetőség a hulladék lerakására 

– hangsúlyozta a politikus, aki elárulta, hogy jellemzően lakossági, vegyes hulladékot találnak az erdőkben, de különösen a főváros környékén sok az építési hulladék, és előfordul, hogy a veszélyes hulladéknak minősülő autógumikat is az erdőkben dobják ki.

Rovatok