Index Vakbarát Hírportál

Bugyi nélkül toporgás, megalázó bánásmód: gondok a nőgyógyászati ellátásban

2021. június 22., kedd 19:30

A jogszabály ugyan kimondja, hogy a nőgyógyászati ellátás idején csak a legszükségesebb esetekben távolítható el a ruházat, a gyakorlatban ez nem mindig van így - hívta fel a figyelmet a Másállapotot a szülészetben! mozgalom. A napokban jó néhány igaz történet is napvilágot látott, elsősorban olyan nőktől, akik kerültek már megalázó helyzetbe az állami egészségügyben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ is vizsgálódik.

Tarthatatlannak és szakmaiatlannak tartja a nőgyógyászati ellátást az a nagykanizsai nő, aki a napokban levélben kért segítséget a Másállapotot a szülészetben! mozgalomtól. Elmondása szerint már eleve félig levetkőzve kellett a szakorvoshoz bemennie, és mindezek tetejébe még a titoktartás sem valósult meg, egészségügyi problémáit ugyanis egy másik, szintén félpucéran várakozó nő is végighallgatta.

Sajnos sok hasonló beszámolót kapunk, főként vidékről, ahol a nőknek gyakran nincs is választási lehetőségük, hiszen ellátás csak azon az egy helyen van, ahol korábban már valamilyen kínos, megalázó szituációt átéltek. Ilyenkor fennáll a veszély, hogy a páciens emiatt halogatja, vagy egyáltalán nem megy el vizsgálatokra, aminek a jövőben még számos komoly egészségügyi következménye lehet

– jelentette ki az Indexnek a Másállapotot a szülészetben! mozgalom. Hozzátették: meggyőződésünk, hogy az ilyen mértékű szakmaiatlanságok miatt kényszerül sok nő magánellátásba, persze csak azok, akik megtehetik. A kisvárosokban ugyanakkor gyakran megesik, hogy ugyanaz az orvos dolgozik az állami és a magánegészségügyben is, így az ott élők helyzete még nehezebb.

Mint kiderült, a szabálytalanságokról már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is értesült.

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz több bejelentés is érkezett, melyeknek kivizsgálása folyamatban van

– írták lapunknak.

Az üggyel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is állást foglalt.

Az EMMI minden olyan esetet elítél, amikor bármilyen betegellátás során a beteg emberi méltósága, vagy személyiségi joga sérül, különösen hangsúlyosan vonatkozik ez a legintimebb, nőgyógyászati vizsgálatokra. Ezekben az esetekben az intézetvezető és a betegjogi képviselő mielőbbi értesítését javasoljuk

– írták lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

A jogszabály is egyértelműen kimondja, hogy mely szabályok mentén kellene az ellátásnak megvalósulnia.

Összeszedtük a legmegalázóbb történeteket

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom felhívására sok nő mesélte el őszintén a saját történetét, mutatjuk a legmegrázóbb eseteket.

Nem először történt hasonló

Mint arról már beszámoltunk, korábban a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán is hatósági intézkedésre volt szükség, miután a Békés Születéséért Támogatókör panasszal fordult az ombudsmanhoz két károsnak tartott kórházi gyakorlattal kapcsolatban.

A vizsgálat idén év elején zárult le, az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben tájékoztatta a döntésről a szervezetet.

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) számos szabálytalanságot állapított meg, és a kivizsgálás eredménye alapján, külön hatósági intézkedés keretében, a szakfelügyelő főorvos javaslataira figyelemmel a szükséges intézkedéseket megteszi” – írták.

Kérjük, hogy amennyiben bárhol az országban hasonló szakmaiatlanságot tapasztal, írja meg nekünk!

(Borítókép: Gräfl János / Index)

Rovatok