Index Vakbarát Hírportál

A pártcsatározástól ódzkodnak a fiatalok

2021. június 25., péntek 12:51

Hamarosan bemutatják a nagymintás ifjúságkutatás gyorsjelentését, de már most néhány fontos adatot nyilvánosságra hoztak a kutatás készítői.

A Társadalomkutató videóban mutatja be, hogy a fiatalok miként viszonyulnak a politikához és mennyire tartják fontosnak a közéleti kérdésekben való részvételt. A nagymintás ifjúságkutatás eredményeire reagál Cser-Palkovics András és Rácz Zsófia, akik többek közt arra keresik a választ, hogy érdekli-e a fiatalokat a politika vagy milyen a választói magatartásuk. 

A székesfehérvári polgármester szerint távolságtartók a fiatalok, ha pártokról van szó. 

A pártpolitika taszítja, de a közösségi ügyekbe be lehet vonni őket. 

Székely Levente a kutatás vezetője megerősíti a polgármester szavait. A nagymintás ifjúságkutatás legfrisebb eredményei alapján a fiatalok a politikai-közéleti témáktól távol kívánnak maradni. de nemcsak ez a kutatás, hanem más hasonló felmérések is ilyen eredményre jutnak

Meglátása szerint

ez a távolmaradás a politika szó - a fiatalok számára - pejoratív jelentéséből fakad, ugyanis a politikára gondolva sokkal inkább a sárdobálásra asszociálnak, mintsem a közös ügyeink megvitatására.

Székely Levente részletesen magyarázta a felmérés módszertanát: a kutatás során egy 1 és 5 között terjedő skálán mérték a politikai érdeklődésüket, amely az elmúlt 20 évben 2–2,4 közötti átlagértéken mozgott, azaz tartósan nem érdeklődnek a "politika" iránt. 

A tavalyi felmérés adatai szerint a politikai érdeklődésük minimálisan, de emelkedett, 2,4-es értéket ért el. 

Az adatfelvételre tavaly ősszel, a pandémia második hulláma alatt került sor, így a helyzetből adódott, hogy megnövekedett az az időintervallum, amelyet a családok együtt töltöttek, és közösen követték napról napra a híreket, így a családok mindennapi témáiba bekerültek közéleti kérdések is.

A most megjelenő videóban Rácz Zsófia Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkár kiemeli, hogy a fiatalok érdeklődnek a közéleti témák iránt, közösségi szerepvállalásuk egyre erősebb, de a politikai pártok iránti elköteleződés még nehéz.

Azért úgy odaállni egy konkrét párt mellé, hogy én most tűzön-vízen át emellett a párt mellett fogok kiállni, az mindig egy nehéz dolog fiatalon, mert ilyenkor nincsen annyira kialakulva a világképünk. 

A kutatás kérdései között szerepelt, hogy mennyire elkötelezettek a demokrácia mellett. Az adatok rendkívül jól kidomborítják, hogy a fiatalok között ugrásszerűen nőtt a demokrácia mellett elkötelezettek aránya. Amíg 2008-ban 40, majd 2012-ben 41 százalék, 2016-ban, és 2020-ban már a fiatalok 55 százaléka mondta azt, hogy a demokrácia minden létező politikai rendszernél jobb.

Viszont a kutatás egyik érdekessége, hogy a megkérdezettek 14 százaléka diktatúrapárti.

nagymintás ifjúságkutatás eredményei hamarosan megjelennek, addig pedig rövid videók formájában kapunk betekintést a fiatal korosztály helyzetéről.

Ifjúságkutatók 02

Rovatok