Index Vakbarát Hírportál

Pusztít a vihar, rengeteg a dolga a katasztrófavédelemnek

2021. június 25., péntek 22:07

Komoly károkat okozott a vihar az ország déli részén és a Balaton környékén, a legtöbb bejelentés eddig Ságvárról és környékéről érkezett – írja az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatására hivatkozva. 

Villanyvezetékekre, épületekre, utakra dőlt fák, villámcsapástól kidőlt kémények, kilyukadt tetők jelzik a vihar útját az ország főként déli-délnyugati részén, különösen a Balaton környékén, Somogy, Veszprém és Zala megyében

– olvasható a közleményben. Mint írják, a legtöbb bejelentés a térségből eddig Ságvárról érkezett, ahol több helyen fák dőltek villanyvezetékre, útra és háztetőkre. Ságvár és Siófok között a 65-ös főútra, valamint a Ságvárt és Ádándot összekötő útra több helyen fák dőltek. Makónál a 43-as főútra, Balatonkeresztúrnál a 7-es főútra dőltek fák.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez péntek este eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, hogy pénteken

Budapesten, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Fejér megyében, Hajdú-Bihar megyében, Heves megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Vas megyében, Veszprém megyében és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatarok miatt.

Emellett csaknem az egész országban felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

Mint megírtuk, az esti órákban elsősorban a Dunántúl középső és délkeleti részein, valamint az Alföldön tomboltak heves zivatarok. Ezeket főként jégeső (akár több centiméteres jégdarabok), illetve károkozó (100 kilométer/óránál erősebb) szélroham kísérte. 

Az előrejelzés szerint azonban az éjszaka második felére a legtöbb helyen lecsendesedik a légkör, legkésőbb a Tiszántúlon.

Szombaton délután az Északi-középhegység környékén és az Alföld északi felén újra lehetnek zivatarok, melyek kisebb körzetekben jelentős csapadékot, esetleg jégesőt okozhatnak.

A jelenlegi veszélyjelzés szerint zivatarveszély miatt szombatra már elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

Az előrejelzés szerint szombat hajnalra 14–21 fok közé csökken a hőmérséklet. A nappali maximumok 25–30 fok között alakulnak.

(Borítókép: Balatonföldvár. Fotó: Időkép)

Rovatok