Index Vakbarát Hírportál

NNK: Tilos a harmadik oltás

2021. június 25., péntek 21:30

Az oltások a gyártók alkalmazási előírásának megfelelően történnek: jelenleg nincs lehetőség harmadik oltás beadására – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az RTL Híradó kérdésére. 

Amennyiben bárki ettől eltér,  szabályt szeg, ugyanakkor ha ez bekerül az alkalmazási előírásba, akkor aszerint járnak majd el. A kínai Sinopharm-vakcina hatékonyságáról egyelőre nincsenek hivatalos adatok, azonban sokaknál nem alakult ki megfelelő védettség a második oltás után.

Ezzel kapcsolatban rengeteg panasz érkezett a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ezért 20 ezer ingyenes antitest tesztet ajánlottak fel a 60 évnél idősebb, budapesti lakosoknak – derül ki a riportból. Budapest főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus jelezte, hogy a Városháza parkbak július 5. és július 9. között szervez szűrést, jelentkezni a jövő héttől lehet. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az NNK-val összhangban az orvosi protokollra hivatkozott a csütörtöki Kormányinfón, amikor arról kérdezték az újságírók, hogy kaphatnak-e harmadik oltást azok, akiknél nem alakult ki a védettség.

Van egy orvosi protokoll, ha az orvosi protokoll ezt lehetővé teszi, akkor majd az orvos eldönti, de ha nem teszi lehetővé, akkor megszegi a saját szakmájának szabályait

– fogalmazott a miniszter.

Egy, az RTL Klubnak nyilatkozó háziorvos elmondta: erre vonatkozó egységes protokoll nincs, a kínai vakcina esetében is csak az első és a második oltásról van szakmai állásfoglalás.

Rovatok