Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes villámok világították be Magyarország egét, és ezzel még nincs vége

2021. június 26., szombat 07:06

Péntek este az egész országra kíméletlenül lecsapott a vihar, az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére másodfokú, míg néhány megyében harmadfokú (piros) riasztást adott ki.

A katasztrófavédelem esti közlése szerint a vihar főleg az ország déli részén és a Balaton környékén okozott komoly károkat, villanyvezetékekére, épületekre, utakra dőlt fák, villámcsapástól kidőlt kémények, kilyukadt tetők jelezték a vihar útját az országban. 

Az Időkép összefoglalójában számtalan csodálatos fotó került az esti, késő esti, éjszakai égiháborúról, a hazánkat elérő hidegfront miatt kialakult heves zivatarok, viharok, jégeső, felhőszakadás és villámlás megihlette az amatőr és a profi fotósokat is. Az égből hulló tenyérnyi jégdarabok mellett számtalan villámot is lencsevégre kapták, néhol – például Szegeden – az egész várost bevilágította egy-egy villámcsapás. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel visszavonta a harmadfokú figyelmeztetést, a legtöbb megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a várható viharok miatt. Előrejelzésükben azt írják, ma gomolyfelhős, napos időre van kilátás, főként az ország északkeleti, keleti felén-harmadán valószínű zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is kísérhet.

Az északnyugati, nyugati szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható, míg késő estére 19 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Még nincs vége

A szombat éjfélig tartó figyelmeztető előrejelzés is az ország keleti, északkeleti részén jósol helyenként zivatart délelőtt . Egy-egy intenzívebb zivatar is lehet felhőszakadással, jéggel, illetve 60-80 kilométer/órás körüli szélrohammal. Egy-egy zivatar eleinte délnyugaton sem kizárt.

Délután előbb várhatóan az Északi-középhegységben, majd dél felé átterjedve az Alföldön (Budapest-Szeged vonaltól keletre) elszórtan zivatarok várhatók. Kisebb körzetekben intenzív csapadék, jégeső, 60-80 kilométer/órás szél valószínű.

Felfrissülő légkör

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szombaton már frontmentes időre készülhetünk. Felfrissül a légkör, ami enyhülést hoz a forróságtól szenvedők számára is. 

A sok napsütés mellett északon, északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek fülledtebbé tehetik a levegőt, ami a légzőszervi megbetegedésekben szenvedőknél nehéz légzést, légszomjat okozhat, valamint romlik az asztmások állapota is. Az északias szél többfelé élénk, helyenként erős lesz, emiatt szélre érzékenyeknél fejfájás, nyugtalanság, alvászavarok alakulhatnak ki.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra erős, többfelé nagyon erős lesz. Nagy lesz a napszúrás veszélye is, így napközben kerüljük a tűző napon való tartózkodást, és továbbra is fogyasszunk elegendő vitamint, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és figyeljünk a megfelelő, napi legalább 2–3 liternyi folyadékbevitelre – tanácsolják.

Rovatok