Index Vakbarát Hírportál

Nehezebb lett a családi gondozók helyzete a járvány miatt

2021. június 30., szerda 11:44 | aznap frissítve

Több százezer, a hozzátartozóját otthon gondozó személy került nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány okozta válság miatt – írja a Népszava.

A lap a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán oktató Patyán László tanulmányát ismertette. Eszerint a járvány több szempontból is nehézségeket okozott a hozzátartozójukat ápoló embereknek, többek közt azáltal, hogy az intézményi idősellátás beszűkült, valamint hogy az egészségügyi ellátás túlterhelődött.

Mindeközben a gondozók sem pénzből, sem segítségből nem kaptak többet az államtól a megszokottnál.

Patyán László szerint ahhoz, hogy a jövőben ezt elkerüljék, az ellátórendszer tehermentesítésére lenne szükség, valamint arra is, hogy a kormány nagyobb anyagi biztonságot nyújtson az időseknek és segítse a gondozók munkáját. Előnyös lehetne, ha több információval és technikai eszközzel segítenék őket, valamint a civil szervezeteik segítségével csak nekik szóló programokat lehetne kidolgozni.

A legfontosabb viszont az lenne, hogy felmérjék a családi gondozók helyzetét és elszegényedésük kockázatát, illetve létrehozzanak olyan információs vonalakat, ahol tanácsot, segítséget kaphatnának a bajban.  A koronavírusos betegeket ápoló családtagok ugyanis főleg az információhiányra és az anyagi támogatások hiányára panaszkodtak világszerte a járvány idején. 

Rovatok