Index Vakbarát Hírportál

Az LMP társelnöke feljelentést tett a velencei-tavi halpusztulás miatt

2021. július 1., csütörtök 12:44

Természetkárosítás bűntettének elkövetése miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a velencei-tavi halpusztulás ügyében Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Közleményében jelezte: nemcsak a mostani ügy kivizsgálása céljából, hanem azért is, hogy a megelőzés és felkészülés elvét alkalmazva elkerülhetőek legyenek a további hasonló eseteket.

Schmuck Erzsébet szerint a halpusztulás nagyobb odafigyeléssel, a klímaváltozásra és annak hatásaira való felkészüléssel megelőzhető lett volna, illetve előre jelezhető lett volna, hogy idén súlyos vízkészlet-csökkenés, vízminőségromlás, az ökológiai értékek és az üdülési hasznosítás veszélyeztetése következhet be.

Azonban a vízminták vételére és elemzésére csak a már kialakult helyzetben került sor – pedig a meteorológiai előrejelzésekből számítani lehetett a hőhullámra és prognosztizálni lehetett volna az amúgy is kritikusan alacsony vízszint, a növekvő párolgás, a vízhőmérséklet drasztikusan gyors emelkedésének a hatásait

– fejtette ki az LMP társelnöke.

Közleményében emlékeztet rá, hogy az első vizsgálati eredmények szerint a halakkal egyértelműen a már említett folyamatok miatt kialakult oxigénhiány végzett, amit csak súlyosbított az algásodás, ami ráerősít az oxigénhiányra.

Ugyanakkor a vízpótlásra épített tározók– részben más vízhasználatok miatt – alig feltöltöttek és ezeknek a vizeknek a minősége is kizárja, hogy ebből pótolják a tóba a hiányzó vízkészletet – tette hozzá Schmuck Erzsébet.

Az ellenzéki politikus szerint egyértelmű, hogy az oxigéndúsítást szolgáló beavatkozásokat, az ehhez szükséges eszközök telepítését sokkal korábban meg kellett volna kezdeni, a problémák hosszú távú megelőzésére, de legalábbis azonnali helyi kezelésére már rég fel kellett volna készülni.

Az egész tó kizárólagos állami tulajdon, aminek megóvására az államnak és intézményeinek különös figyelmet kellene fordítania. Azonban bár a tavat és környezetét érintő terhelés az utóbbi években folyamatosan nő, a klímaváltozás hatásai egyre fokozottabban jelentkeznek, a páratlan természetes ökoszisztéma védelmére, a vízháztartás, a vízkormányzás, vízkészlet hasznosítás klíma-adaptációs elvű alkalmazására nem került sor

– olvasható az LMP társelnökének közleményében.

Az elmúlt hetekben nyomon követtük a velencei-tavi halpusztulás témáját az Indexen. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az első hírek után arról tájékoztatott, hogy az elpusztult halak patológiai vizsgálata kimutatta, oxigénhiány okozta a pusztulásukat.

Pálinkás Imre, a Mohosz velencei-tavi kirendeltségvezetője egy hete az MTI érdeklődésére elmondta: a helyzet javul, a víz oxigénszintje emelkedik, de a hőmérséklete még mindig nagyon magas. Jelezte, hogy a tó becsült halállományának maximum két százaléka pusztult el. Nemrégiben az Index a helyszínen járt, és strandolókat kérdeztek a tapasztalataikról.

(Borítókép: Kilátás a 2018 márciusában átadott Bence-hegyi kilátóról. Fotó: Faludi Imre / MTVA / Bizományi)

Rovatok