Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy megússzuk a nyarat, de ősszel megint jön a járvány

2021. július 1., csütörtök 15:57

Ősszel mindenképpen elő fog jönni a járvány, ha a nyarat megússzuk – vázolta fel az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Boldogkői Zsolt. A biológus hozzátette, a nyájimmunitás szempontjából

sem mi, sem a környező országok nem állnak annyira jól az oltások terén,

illetve a vírus köztünk van. Ez a két mutató azt jelezheti, hogy lesz járvány – emelte ki. 

Beszélt arról is, hogy Magyarországon eddig kilenc embernél azonosították a koronavírus delta-variánsát, míg több országban már komoly gondot okoz a korábban indiaiként hívott mutáns. „Jelenleg a kormány álláspontja az, hogy az oltásoknak van egy használati leírásuk, és abban nem szerepel a harmadik dózis” – fogalmazott, azonban a szakember ezzel nem feltétlenül ért egyet. 

A nyájimmunitási küszöb egyébként a vírus terjedőképességétől függ, és mivel a delta-variáns két és félszer fertőzőbb az első változatnál, az a helyzet, hogy valószínűleg mindenkit be kell oltani, akit lehet.

Ez azt jelenti, hogy a nyájimmunitást csaknem százszázalékos átoltottságnál lehet elérni.

Boldogkői Zsolt úgy vélte, ha ugyanazt adják be harmadjára is, az annyira nem megy szembe a különféle előírásokkal. „Ez egy bevált gyakorlat, ezt hívják emlékeztető oltásnak” – szögezte le, majd hozzátette, hogy a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban merült fel, hogy hatvan év felett nem ad megfelelő védettséget. Ezért ő úgy látja, hogy mindenképpen kell harmadik oltás, de azzal érdemes még várni. 

Várjuk meg, hogy a cégek milyen ajánlásokat fogalmaznak majd meg

– intett óvatosságra Boldogkői Zsolt, aki azt mondta, hogy támogatja azoknak a törekvéseit, akik kínai oltóanyagot kapnak, és szeretnének egy harmadik dózist, de szerinte előtte ellenőrizni kellene, hogy tényleg igaz-e a kínai vakcinára az, amit állítanak. „Úgy tűnik, hogy igen. Azaz az idősek húsz-harminc százalékánál nem alakul ki megfelelő védettség” – fűzte hozzá. 

Rovatok