Index Vakbarát Hírportál

Útnak indult az ország, áll a sor a horvát határnál

2021. július 1., csütörtök 12:45 | aznap frissítve

Akár három órát is várakozniuk kell a Horvátországba utazóknak csütörtökön a letenyei autópálya-határátkelőhelyen, míg a közúti határátkelőnél kétórás a várakozás a kilépő személyforgalomban – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A torlódás a horvát rendőri szerv július 1-jén bevezetett ellenőrzési szigorítása miatt alakult ki.

A rendőrség azt javasolja, hogy az  utazók  indulás előtt tájékozódjanak a célországban érvényben levő utazási feltételekről: a szállás regisztrációs igazolásáról, a Covid–19-cel összefüggő beutazási szabályokról, valamint az úti okmányaik érvényességéről.

Összegyűjtöttük a horvát konzulátus honlapjáról a legfrissebb tudnivalókat a Horvátországba  érvényes beutazási szabályokról:

TESZT HIÁNYÁBAN 10 NAPOS KARANTÉNKÖTELEZETTSÉG ÁLL FENN.

Beutazás koronavírus-védőoltással:

Főszabály szerint a Covid elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karanténkötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni, jók a magyar nyelvű iratok is.

Milyen feltételekkel utazhatnak be a kétdózisú vakcinából még csak az elsővel oltottak? 

Egyéb részletek, például az üzleti utazókra vonatkozó szabályok a konzuli szolgálat honlapjáról ismerhetők meg.

Rovatok