Index Vakbarát Hírportál

Összeomlás szélén a pedagógus életpálya a PSZ-alelnök szerint

2021. július 1., csütörtök 20:31

Az összeomlás szélén táncol a pedagógus életpálya, négy-öt év múlva a teljes oktatási rendszer meg fog rogyni, ha nem kap komolyabb utánpótlást – fogalmazott Totyik Tamás Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, és rámutatott arra, hogy Romániában a pályakezdő fiatalok 80 euróval (átszámítva körülbelül 28 ezer forinttal) magasabb nettó fizetést kapnak, mint Magyarországon – hangzik el az ATV riportjában. 

Az Egyensúly Intézet szerint a pedagógushiánynak három fő oka van, az egyik, hogy kevesen választják ezt a pályát, a másik, hogy rendkívül magas a pályaelhagyók aránya a túlterheltség, az alacsony bérezés és a bérfejlődés miatt, harmadszor pedig az, hogy a nyugdíjasok közül kevesen élnek az óraadás lehetőségével, mert fáradtak és nem éri meg nekik.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője pedig arról beszélt, hogy a jogszabály szerint 22-26 óra a kötelező óraszám. Ha viszont nincs elegendő pedagógus, akkor ezt automatikusan 26-ra állítják be. Nagy Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyettesítéseket már 2013 óta nem fizetik, és nincs olyan, hogy valaki ne volna valamilyen órára beírva.

A szaktárca azt írta az ATV megkeresésére, hogy Magyarországon az aktív pedagógusok száma 165 és 170 ezer fő között mozog már tíz éve, nyaranta pedig 5-6 ezer pályakezdő keres új munkahelyet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy látja, pozitív, hogy a pedagógusképzés a magyar felsőoktatásban a harmadik legnépszerűbb képzési terület.

(Borítókép: Diák a felzárkóztató órán a Nyíregyházi Arany János Gimnázium Általános Iskola és Kollégium tantermében 2020. június 2-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok