Index Vakbarát Hírportál

Lépett a Fidesz, jöhet az európai konzervatív egység?

2021. július 2., péntek 17:32 | aznap frissítve

A Fidesz csatlakozott Jarosław Kaczyńskinek, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének Európa jövőjéről szóló felhívásához – közölte Orbán Viktor pénteken a Facebookon.

A kormányfő azt mondta, hogy néhány hónapja Emmanuel Macron francia elnök szorgalmazott összeurópai vitát az Európai Unió (EU) jövőjéről. Több hónapos előkészítő munka után a legnagyobb lengyel kormányzópárt elnöke, Jarosław Kaczyński ezzel kapcsolatban közzétett egy deklarációt, és arra szólította fel Európa hasonló módon gondolkodó pártjait, hogy csatlakozzanak hozzá.

A Fidesz csatlakozott ehhez a fölhíváshoz

– közölte a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az állásfoglalás az Európai Unió jövőjéről, valamint a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről szól.

A kezdeményezést 16 párt írta alá, az alábbi országokból és európai parlamenti frakciókból:

Mindennek az érdekessége, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakcióiból egyaránt vannak aláírók, holott a két csoport közt vannak nézetbeli különbségek. Elsősorban a külpolitika az, amelyben nem értenek egyet, mivel a Konzervatívok tagjai általában Oroszország- és Kína-ellenesek, míg az Identitás tagjai jó kapcsolatot ápolnak a keleti hatalmakkal.

A két pártcsoport egyesítése többször is felmerült az utóbbi időben, többek közt a Fidesz és Orbán Viktor is ezen dolgozik a jelek szerint. Fontos mérföldkő volt Orbán Viktor, Matteo Salvini és Mateusz Motawiecki áprilisi találkozója is, hiszen az olasz politikus az Identitás, míg a lengyel a Konzervatívok pártcsaládját képviselte. 

Matteo Salvini, az olasz Liga elnöke most szintén úgy értékelte a nyilatkozatot, hogy annak mentén „egy szilárdabb és nagyobb politikai szövetség” is létrejöhet, amely alternatívát jelenthet „a balliberális oldal adópolitikájára és elvadult bevándorláspolitikájára”.

A nyilatkozatban leszögezték, hogy Európának a nemzetállamok megerősítésére van szüksége, és nem szabad átengedni a nemzeti hatásköröket az uniós intézményeknek. Hangsúlyozták azt is, hogy vissza kell térni Európa zsidó-keresztény gyökereihez, és bevándorlás helyett családtámogatással kell megoldani Európa demográfiai problémáját. 

Rovatok